Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cukrářské pomůcky a nástroje jsou nedílnou součástí práce cukrářů a pekařů. Pomůcky umožňují vytvářet krásně vypadající moučníky, které jsou modelovány a dekorovány jako malá jedlá umělecká díla.

Člověk, který peče dorty profesionálně na zakázku nebo laicky rodině a přátelům, se považuje za cukráře, pokud často vytváří moučníky různých druhů - krémové, potahované či čokoládové - a ke své práci potřebuje kvalitní cukrářské pomůcky.

Mohlo by vás zajímat

Jaké jsou základní cukrářské nástroje

Nemusíme se bát ani plastu, protože na pomůcky nevyvíjíme velký tlak:

  • Točna pro pravidelné zdobení a krájení dortů (stačí i otočný podnos).
  • Sada cukrářských kostic na tvarování potahovky, pinzeta a skalpel.
  • Cukrářské karty, špachtle, dortový nůž a hladítko (žehlička) na potahovku.
  • Trezírovací špičky na krém, plastové nebo silikonové zdobicí sáčky.
  • Bílá potahovka a základní sada potravinářských jedlých barev.
  • Vykrajovátka a vypichovátka na dekorace z marcipánu a potahovky.
  • Dortové podložky různých tvarů a papírové slunečnice pro servírování dortů.
  • Silikonový vál a váleček, na který se potahovka lepí jen minimálně.

Co si můžeme postupně dokoupit

Pokud jsme získali dostatečný trénink, můžeme si pořídit další pomůcky:

  • Silikonové vytlačovací formičky jsou na trhu v nepřeberném množství.
  • Aromata a ochucovací pasty zvýrazní chuť těst, krémů i potahovky.
  • Vykrajovací písmena nám ušetří práci s textem a věkem na dortu.
  • K obarvení potahovky si pořídíme bohatější paletu barev a štětce k tomu.
  • Potahovací a tvarovací hmoty mají různé příchutě a dají se dobře tvarovat.
  • Na vytváření krajek se hodí otiskovací válečky a strukturální podložky.

Bez čeho se neobejdou profi cukráři

Pomůcky, které by začátečník potřeboval jen občas, ale cukrář se bez nich neobejde:

Začátečníci, zkuste si připravit dort Harlekýn podle našeho videa - uvidíme, jestli jste ještě na začátku - nebo to zvládnete jako nic:

Sladké drobečky

Pomůcek pro cukráře je opravdu mnoho. Je potřeba kupovat je s rozmyslem. Sebelepší formičky nezaručí úspěch, pokud se k nim nepřidá spousta času, trpělivost a šikovné ruce.

Víte, jak se pozná opravdu dobrý cukrář? Je to ten, který dokáže improvizovat. Nikdy totiž nemůže mít všechny pomůcky a vychytávky, které jsou na trhu, proto musí zapojit fantazii a najít ten správný nástroj, který cukrářskou pomůcku nahradí.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli