Pomůcky pro cukráře: Pořizujme je s rozmyslem a nebojme se improvizovat
Cukrářské pomůcky a nástroje jsou nedílnou součástí práce cukrářů a pekařů. Pomůcky umožňují vytvářet krásně vypadající moučníky, které jsou modelovány a dekorovány jako malá jedlá umělecká díla.
Člověk, který peče dorty profesionálně na zakázku nebo laicky rodině a přátelům, se považuje za cukráře, pokud často vytváří moučníky různých druhů - krémové, potahované či čokoládové - a ke své práci potřebuje kvalitní cukrářské pomůcky.
Mohlo by vás zajímat
Jaké jsou základní cukrářské nástroje
Nemusíme se bát ani plastu, protože na pomůcky nevyvíjíme velký tlak:
- Točna pro pravidelné zdobení a krájení dortů (stačí i otočný podnos).
- Sada cukrářských kostic na tvarování potahovky, pinzeta a skalpel.
- Cukrářské karty, špachtle, dortový nůž a hladítko (žehlička) na potahovku.
- Trezírovací špičky na krém, plastové nebo silikonové zdobicí sáčky.
- Bílá potahovka a základní sada potravinářských jedlých barev.
- Vykrajovátka a vypichovátka na dekorace z marcipánu a potahovky.
- Dortové podložky různých tvarů a papírové slunečnice pro servírování dortů.
- Silikonový vál a váleček, na který se potahovka lepí jen minimálně.
Co si můžeme postupně dokoupit
Pokud jsme získali dostatečný trénink, můžeme si pořídit další pomůcky:
- Silikonové vytlačovací formičky jsou na trhu v nepřeberném množství.
- Aromata a ochucovací pasty zvýrazní chuť těst, krémů i potahovky.
- Vykrajovací písmena nám ušetří práci s textem a věkem na dortu.
- K obarvení potahovky si pořídíme bohatější paletu barev a štětce k tomu.
- Potahovací a tvarovací hmoty mají různé příchutě a dají se dobře tvarovat.
- Na vytváření krajek se hodí otiskovací válečky a strukturální podložky.
Bez čeho se neobejdou profi cukráři
Pomůcky, které by začátečník potřeboval jen občas, ale cukrář se bez nich neobejde:
- Airbrush je stříkací pistole, kterou se nanáší jedlé potravinářské barvy na dort.
- Krimpovací kleštičky dokážou ozdobit okraj dortu jemnou vytlačenou krajkou.
- Flambovací pistole slouží k opalování cukru a bílkového sněhu na moučníku.
- Extrudér je lis s mnoha nástavci, kterým ozdobně vytlačujeme hmotu otvory.
- Speciální vykrajovačky pro různé příležitosti - vejce, Mikuláš, vánoční stromek.
Začátečníci, zkuste si připravit dort Harlekýn podle našeho videa - uvidíme, jestli jste ještě na začátku - nebo to zvládnete jako nic:
Sladké drobečky
Pomůcek pro cukráře je opravdu mnoho. Je potřeba kupovat je s rozmyslem. Sebelepší formičky nezaručí úspěch, pokud se k nim nepřidá spousta času, trpělivost a šikovné ruce.
Víte, jak se pozná opravdu dobrý cukrář? Je to ten, který dokáže improvizovat. Nikdy totiž nemůže mít všechny pomůcky a vychytávky, které jsou na trhu, proto musí zapojit fantazii a najít ten správný nástroj, který cukrářskou pomůcku nahradí.
Komentáře