Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak zpracovat pórek. Rozmanité využití oblíbené cibulové zeleniny v kuchyni
Zdroj: Pixabay

Pórek je velmi chutný a celoročně snadno dostupný. Na zahradě ho můžeme mít přes celou zimu a když je půda rozmrzlá, vyrazíme sklízet. Používáme ho především v syrovém stavu, ale dovede vylepšit mnoho vařených jídel.

Pórek má jemnou chuť

Patří mezi cibulovou zeleninu, stejně jako česnek, pažitka a cibule. Zrovna tak cenné jsou jeho výživné a antibiotické vlastnosti. Na rozdíl od cibule se vyznačuje jemnější chutí. Používáme ho obvykle všude tam, kde bychom použili cibuli. Pórkem nešetříme. Ať už ho vaříme, dusíme nebo zapékáme, vždy dá pokrmům velmi dobrou chuť.

Pórek v kuchyni

Při nákupu pečlivě vybíráme svěží rostliny, bez poškození a prasklin na vybělené části. Ta je sice nejvíce ceněná, ale v kuchyni používáme pórek celý. Tmavě zelenou část upravujeme především tepelně. Vybělenou chutnější část pokrájíme na jemno a použijeme ke zdobení jídel

Pórkové polévky

Pórek se hodí do mnoha polévek, včetně krémových. Buď ho na začátku vaření krátce osmahneme na tuku a pak teprve zalijeme vodou, nebo ho přidáme do polévky během vaření. Velmi jemně nakrájeným pórkem zdobíme polévku při podávání.

Hlavní jídla s využitím pórku

Pórek využijeme do základu některých omáček a gulášů -  pokrájíme ho na jemno a zpracujeme stejně jako cibuli. Dobře se doplňuje s bramborami a vejci. Je chutný v zapékaných pokrmech a přidaný do karbanátkůzdobíme jím hotová jídla na talíři

Pomazánky, placičky nebo plněná tortilla

Do pomazánek obvykle přidáváme jemně nakrájený pórek zasyrova. Do některých se ale hodí i tepelně zpracovaný. Výborně chutná v kvasnicové pomazánce, jejímž základem jsou na cibulce osmažené kvasnice - tentokrát ale místo cibulky osmahneme pórek.  

Tuto snadno zpracovatelnou zeleninu si dopřejeme během celého roku. K tepelné úpravě využijeme buď čerstvý nebo mražený pórek. Hodí se k mnoha jidlům a jeho přidáním obvykle nic nepokazíme.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky