Jak uvařit nejlepší krupicovou kaši. Jednoduchý postup, u kterého se vyplatí držet receptu
Sladká krupicová kaše v nás probouzí příjemné vzpomínky na dětství. Na talíři si ji sypeme skořicí nebo kakaem a zdobíme plátkem másla. Pohádka mládí - to je pro nás krupicová kaše. Milují ji děti a rádi si ji dají mnozí dospělí.
Nejlepší poměr surovin
Na krupicovou kaši nám stačí několik surovin - potřebujeme dětskou krupičku nebo hrubou krupici, mléko, sůl a cukr. Obvyklý poměr je 80 - 100 g dětské krupičky a špetka soli na 1 l mléka. Když krupičky dáme trochu více, bude kaše hustší, a naopak. Obyčejné mléko můžeme nahradit rostlinným. Pokud chceme omezit cukr, stačí kaši přisladit na talíři.
Mohlo by vás zajímat
Odměřit krupici se vyplatí
Odměřit pečlivě krupici se vyplatí, jinak se nám snadno stane, že naše kaše bude příliš hustá nebo naopak řídká. Později přidávaná krupice vede k tvoření žmolků a hrudek. A když dáme naopak krupice moc, nejspíš nakonec budeme mít spoustu kaše, protože budeme přidávat tekutinu.
Jak připravit krupici
Krupici je nejlepší před vařením namočit - alespoň na půl hodiny, nebo raději déle. Krupice díky namočení nabobtná a při vaření brzy změkne. Chuť kaše bude ještě lepší a omezí se tvoření hrudek. Když kaši plánujeme k večeři, můžeme krupici namočit už ráno a zatím uložit do chladna.
Nejlepší krupicová kaše
Kaši pozvolna vaříme na mírném ohni po dobu 10 až 15 minut. Během té doby ji mícháme, jinak se kaše začne připalovat a budou se v ní tvořit hrudky. Hned po odstavení do kaše vmícháme plátek másla a můžeme ji chystat do talířů. Kaše ještě mírně zhoustne.
Na talířích kaši sypeme kakaem, skořicí, grankem či strouhanou čokoládou. Někdo ji raději s cukrem, jiný s medem. Přidáme plátek másla nebo pár kapek olivového oleje. Kaši podáváme s čerstvým, mraženým i kompotovaným ovocem, ořechy či semínky.
Komentáře