Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pamatujete si ze školy potravinovou pyramidu? Prozradíme vám, jak ji využít ve zdravém životním stylu
Zdroj: Unsplash

Podle průzkumů si skoro 75 % Čechů dává novoroční předsevzetí a mezi nejčastější z nich patří právě hubnutí. Co skutečně funguje na redukci váhy? Znalosti o složení naší stravy. Využijme k tomu potravinovou pyramidu.

V dietě je jeden problém a tím je slovo „držím“. Pokud držíte dietu, znamená, že jste upravili jídelníček na nějakou dobu. A co bude, až ji „pustíte“? Víte, jakou funkci mají potraviny, které jíte?

Co funguje na redukci váhy?

Tajemství štíhlé postavy a zdravého těla není dieta, ale udržitelný a pestrý jídelníček. Pokud se rozhodnete pro změnu stravování, měla by být trvalá, aby se neobjevil jo-jo efekt a kila se nevrátila nebo dokonce nezvýšila.

Co ze zdravého jídelníčku vynechat?

Ve zdravém životním stylu by se měly omezit popř. zcela vynechat průmyslově zpracované potraviny, smažené jídlo, rafinovaný cukr (sladkosti, sladké nápoje, sladké pečivo aj.) a alkohol. Věděli jste, že ještě před pár lety jsme byli země s nejvyšším výskytem rakoviny konečníku a tlustého střeva na světě a s nejvyšší úmrtností na ně?

A co máme jíst?

Možná si vzpomínáte ze školy na potravinovou pyramidu, která znázorňuje správné množství různých druhů potravin v našem jídelníčku.

První patro

1. patro a základ pyramidy jsou sacharidy – obiloviny (hlavně celozrnné pečivo, ale bílé pečivo zkuste omezit na minimum), brambory, těstoviny a rýže tvoří hlavní zdroj energie a jsou pro nás velmi důležité.

Druhé patro

2. patro jsou opět sacharidy a vláknina, minerály i vitaminy – ovoce a zelenina. Dopřejte si aspoň 400 g denně a zeleniny vždy více než ovoce. Ideálně jako přílohu ke každému jídlu. Ovoce a zelenina zasytí, obsahuje hodně vody a nahradí cukrovinky.

Třetí patro

3. patro tvoří bílkoviny, které mají zásadní funkci v obnově buněk i růstu – maso, mléčné výrobky, vejce, luštěniny i ořechy. Bílkoviny neumí naše tělo syntetizovat a nelze je ničím nahradit.

Čtvrté patro

4. patro a špičku pyramidy tvoří tuky a rafinovaný cukr – oleje, máslo a cukroviny by měli v jídelníčku tvořit malou část. Tuky jsou pro naše tělo velmi důležité. Chrání naše orgány i nás před prochladnutím, jsou důležitou zásobárnou energie a rozpouštějí potřebné vitaminy.

Jaké jsou zásady zdravého stravování?

  • Na jídlo si vždy udělejte čas – pokud se jídlu nevěnujete či hltáte, těžko si uvědomíte, kdy máte dost.
  • Nehladovte – jinak sáhnete po nezdravé rychlovce a sladkostech, nebo si naložíte pořádnou porci.
  • Jídlo má chutnat, vonět i vypadat – ideální je, když aspoň čtvrtinu talíře tvoří zelenina popř. ovoce.
  • Netrapte se – pokud milujete babiččinu svíčkovou, tak si ji občas s chutí dejte a výčitky stranou.
  • Pijte – pijte dostatek tekutin. Ideálně čistou vodu, popř. vodu s ovocem.
  • Vnitřní motivace – váha je dobrý pomocník, ale zlý pán. Pokud se zdravě stravujete kvůli váze nebo štíhlé postavě, je dost pravděpodobné, že po dosažení cíle toho necháte a co pak?
  • Hýbejte se – bez pohybu to nejde. Cvičte v klidu doma, tancujte s dětmi v obýváku nebo choďte každý víkend s přáteli na nejbližší horu. Možností je tolik.

Není to nějaké moc složité?

Pokud vás pojmy ze školy jen děsí a počítání kalorií vás odrazuje, navštivte odborníka, se kterým budete jídelníček, kila i centimetry konzultovat. Již dnes můžete zkusit oběd podle videoreceptu, který zahrnuje všechny patra pyramidy.

 

Další tipy a triky