Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak postupovat proti praskání těsta. Poradíme, jak mu předejít a jak ho napravit
Zdroj: Kristýna Anna Vondálová

Těšíte se na krásnou bábovku a ejhle. Vytáhnete ji vypouklou a navíc s velkou prasklinou. Jindy zase podélně praskne celý štrúdl, který jste chtěli dovézt prarodičům. Poradíme vám, jak těmto nepříjemnostem předcházet.

Známe to každý. V momentě, kdy potřebujeme, aby se nám jakýkoliv pokrm excelentně vydařil, protože není pro nás, ale např. pro přátele či rodinu, téměř vždy se něco pokazí. To bývá i případ popraskaného těsta. My vám ale poradíme, jak se tomuto zklamání vyhnout, a když by i přesto tato situace nastala, jak prasklé těsto zamaskovat.

Jak předejít popraskání těsta

Popraskání je možné v mnoha případech předejít. Máme pro vás pár rad, které vám pomohou k dokonalému výsledku.

  • Kynutá těsta musí být řádně nakynutá, protože právě v případě nedokynutí těsto nevzhledně praská. Také příliš vysoká teplota při pečení k tomuto přispívá.
  • Plněné těsto, např. buchty, se nesmí přeplnit. Pokud použijete zbytečně moc náplně, teplem se těsto začne vzdouvat, roztrhne se a náplň vyteče.
  • U štrúdlu je potřeba, abyste jej na vrchní straně propíchali nebo nařízli, než jej vložíte do trouby. Díky tomu z něj bude zvolna odcházet pára a předejdete jeho prasknutí.
  • Pokud jste se rozhodli upéct bábovku, dejte si záležet na promíchání a spojení všech ingrediencí. Taktéž se musí péct pozvolna, aby se nevyboulila a nepraskla.
  • Těsta praskají také v případě, kdy použijete více mouky než je potřeba. Pokud máte příliš husté těsto, nařeďte jej mlékem.
  • Je důležité, aby veškeré ingredience měly pokojovou teplotu.
  • Tip: Na dno trouby vložte kastrůlek nebo malý pekáček s vodou. Ta se bude během pečení odpařovat a díky vytvořené vlhkosti se na povrchu těsta uzavřou póry, čímž se předejde popraskání.

Co s těstem, které již popraskalo

Pokud se vám nedaří a vytáhli jste z trouby i přes veškerou snahu popraskaný výsledek vašeho snažení, nezoufejte. Podle toho, co jste zrovna upekli, si můžete stále pomoci s maskováním či jinou úpravou - některá těsta lze po vychladnutí seříznout, jiná polít čokoládovou polevou či posypat moučkovým cukrem. Také pro vás může být záchranou uvařený pudink či jiný krém, kterým těsto potřete.

Jaký fígl používáte na úspěšně pečení bez praskání těsta vy? A co se vám osvědčilo v případě, že je potřeba maskovat prasknutí? Podělte se s námi o vaše zkušenosti v komentáři pod článkem.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky