Pražský koláč pro začátečníky: Bochánky s krémem a drobenkou jsou oblíbené i u nás
Pražský koláč nepochází z Prahy, ale byl sem pravděpodobně dovezen francouzskými pekaři. Podobá se totiž jejich slavnému tarte tropézienne, brioškovému koláči s vanilkovým krémem a s hrubým cukrem na povrchu.
Pražský koláč je dokonalým spojením nadýchaného kynutého těsta, pudinkového nebo žloutkového krému a skořicové drobenky. Koláč se dá připravit v různých velikostech - od malých bochánků až po pecen, který se krájí na dílky jako dort.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit těsto na pražský koláč
Postupujeme podle receptu, který je osvědčený. Připravíme si:
- 500 g hladké mouky
- 250 g majonézy nebo 150 g změklého másla
- 50–60 g krupicového cukru
- 1 celé vejce a 1 žloutek
- 30 g čerstvého droždí
- 150 ml vlažného mléka
- špetku soli
Připravíme si kvásek v důlku z mouky, kam na část cukru rozdrobíme droždí a zalijeme vlažným mlékem. Po vzejití kvásku přidáme ostatní suroviny a nejlépe za pomoci robota vypracujeme těsto, které poprášíme moukou a necháme kynout pod utěrkou, dokud nejzdvojnásobí svůj objem.
Jak vytvořit pražský koláč
Sladké drobečky
Vanilkový krém je sice tím nejčastěji používaným, ale můžete si ho připravit podle vlastní chuti - ať je to karamelový (třeba z karamelového Salka a másla) nebo jemný žloutkový (Créme Patissiere). Ani skořice není důležitá, pokud ji nemáte v oblibě.
Komentáře