Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Předkrm je malá porce jídla, podávaná před hlavními chody. Jeho úkolem je povzbudit smysly, vyvolat chutě a tím zintenzivnit zážitek z dalších pokrmů. Předkrmy jsou tradiční součástí větších oslav a rautů.

Překrm není větší než pár soust - rozhodně nemá za úkol nasytit nebo ovlivnit chuť strávníků. Stejně jako aperitiv, podávaný před jídlem, má jen povzbudit chuť a vyvolat pocit touhy ochutnat i další pokrmy. Předkrmy mohou být teplé i studené.

1/16

    1 z 16

    Okurkové chuťovky

    Okurkové chuťovky

    Okurkové chuťovky patří mezi finger food - jídlo mezi dva prsty. Okurka je lehká, zdravá a svěží a spolu se slanou pěnou je také výborným a vkusným předkrmem. Vyhrajeme si s barevnými kombinacemi zeleniny a výtvor ozdobíme snítkou zelené bylinky - petrželkou, koprem nebo jarní pažitkou.

    4 z 16

    Paštičky s uherskou pěnou

    Paštičky s uherskou pěnou

    Plněné paštičky připravíme z listového těsta. Každý kousek tvoří dvě kolečka (horní má vykrojený střed). Kolečka slepíme rozšlehaným vejcem a potřeme je i na povrchu. Upečeme je na 200 °C. Po vychladnutí plníme paštičky slanou pěnou nebo lehkými salátky a zdobíme jako malé dortíčky.

    5 z 16

    Rukolový salátek

    Rukolový salátek

    Lehký předkrmový salátek tvoří zelenina s olejovo-octovou zálivkou, který se skládá z hlávkového salátu, pekingského zelí, rukoly, cherry rajčátek, okurek, paprik a bylinek. Salátek můžeme doplnit opečenými krutony, kostičkami kuřecího masa nebo hráškem či kukuřicí.

    6 z 16

    Šunkovo-sýrové závitky

    Šunkovo-sýrové závitky

    Plátky sýra plníme šunkou, sýrovou pomazánkou, vaječnou omeletou nebo zeleninovým salátem. Plátky smotáme do ruliček a zajistíme párátkem nebo napichovátkem. Jinou variantou je vytvoření dlouhé plněné rolády, kterou naplníme, smotáme a po ztuhnutí ji nakrájíme na stejné plátky.

    7 z 16

    Mušle po francouzsku

    Mušle po francouzsku

    Mušle - konkrétně slávky - jsou předkrmem, který nás na chvíli zabaví při čekání na hlavní jídlo. Slávky uvaříme v osolené vodě a když se rozevřou, vhodíme je do omáčky, připravené z orestované cibulky a česneku, zelených bylinek a bílého vína. Pokrm osolíme, opepříme a podáváme spolu s ulitami.

    8 z 16

    Losos po asijsku

    Losos po asijsku

    Rybí předkrm podáváme na velkých oslavách a svatbách hned po polévce před hlavním jídlem. Servírujeme ho teplý, posypaný zelenými bylinkami, s kolečkem citrónu a plátkem opečené bagetky. K předkrmu volíme pečeného lososa, pangase, tresku nebo tenký filet bílých ryb, který krátce podusíme v kořeněném vývaru.

    9 z 16

    Rychlé sushi

    Rychlé sushi

    Při servírování asijských pokrmů volíme i stejně laděný předkrm. Nejvhodnějším je sushi, což je ochucená rýže, zabalená v pražené řase Nori, plněná lososem, okurkou, mrkví, houbami nebo avokádem. Nezapomeneme na kousek zázvoru a maličkou mističku s typickou rybí omáčkou. Milovníci sushi uvítají jídelní hůlky.

    10 z 16

    Crostini s máslovou dýní a bazalkou

    Crostini s máslovou dýní a bazalkou

    Italské crostini jsou kolečka z rohlíků nebo baget, potřená olivovým olejem s česnekem a kořením, opečená v troubě na plechu. Horké chlebíčky obložíme salátem, zeleninou, pomazánkami a zelenými bylinkami a podáváme pokapané ochuceným olivovým olejem. Crostiny bez obložení můžeme podávat jako krekry.

    11 z 16

    Aspik v paprice

    Aspik v paprice

    Průsvitný aspik je lehkým předkrmem plným paprik, šunky, sýra a hrášku - směs lijeme do celé zeleniny nebo do válcovitého tvořítka (například plastové láhve). Náplň připravíme z pokrájených barevných surovin, želatiny a koření. Velmi hezké jsou aspikové muffiny z formiček.

    14 z 16

    Tymianove tasticky

    Tymianove tasticky

    Listové těsto je úžasnou univerzální surovinou pro sladkou i slanou kuchyni. Rychlé taštičky připravíme vykrájením koleček, které naplníme nádivkou ze sýra, šunky a koření. Těsto potřeme rozšlehaným vajíčkem, přehneme kraje a slepíme. Každý kus opět potřeme vejcem, posypeme sezamem a upečeme. 

    15 z 16

    Mexická salsa

    Mexická salsa

    Mexická salsa je předkrm při velké venkovní oslavě - například na svatbě nebo při grilování. Základem salsy jsou rajčata, pálivé jalapeňos papričky, cibule, česnek, koriandr a citrónová šťáva. Salsu podáváme s kukuřičnými tortillami před polévkou, která by měla mít také ostrou a výraznou chuť.

    16 z 16

    Chlebíčky k pohoštění

    Chlebíčky k pohoštění

    Klasické chlebíčky z obložené veky jsou nejen oblíbeným občerstvením, svačinou i večeří, ale i předkrmem, podávaným při jakékoliv slavnostní příležitosti. Chlebíčky jsou jako malířská paleta, složená z pomazánek, šunky, sýra, uzenin, vajec, čerstvé i nakládané zeleniny a zelených bylinek.

1/16

Komentáře

Další tipy a triky