Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Křupavé nakládané okurky jsou oblíbenou pochoutkou v mnoha rodinách. Recept na nálev se často dědí z generace na generaci. Jak ale zpracovat okurky přerostlé, které se už k zaváření do sklenic nehodí? Poradíme vám recepty ověřené našimi čtenáři.

Okurky nakládačky a jejich zavařování patří k létu stejně jako třešňová bublanina. Je to jedna z mála věcí, která se v mnoha rodinách stále udržuje a u zavařování okurek se vždy sejde část rodiny, aby vše bylo rychleji hotovo. Často při přebírání okurek narazíme na větší kusy, které se již do sklenic nehodí. Pokud se jich u vás sejde větší množství, určitě nezoufejte, i tyhle přerostlé kousky se hodí k následnému zpracování.

Kvašáky jsou oblíbenou pochoutkou léta

Pokud se chystáte zpracovat přerostlé nakládačky, je vždy nutné zkontrolovat, aby nebyly hořké, nažloutlé nebo povadlé. Takové kusy raději vyhoďte. Pokud však máte křupavé okurky, které stále vypadají čerstvě, vyzkoušejte z nich letní pochoutku - kvašáky. Ty vznikají díky mléčnému kvašení během několika dnů. Na přípravu vám postačí pouze sůl, voda a kopr. Kromě toho, že výborně chutnají, jsou i zdraví prospěšné.

Naložte je na menší kousky

Velmi oblíbeným a často využívaným receptem je zaváření okurek na takzvané řezy. Okurky se nakrájí podélně nebo na menší kolečka, podle toho, jak to máte rádi. A následně na ně použijete nálev stejný jako na malé nakládačky. Obdobou této klasiky jsou americké okurky. Po naložení jsou velmi pikantní a hodí se proto ke grilovanému masu nebo do hamburgerů.

Salát z přerostlých okurek

Kvašáky nebo sterilizované okurkové řezy zná jako zpracování přerostlých okurek skoro každý. Vyzkoušejte ale letos novinku, a připravte si okurkový salát, který vám vydrží až do SilvestraPříprava salátu je velmi jednoduchá a okurky si v něm zachovají svou křupavost až do doby, než je všechny sníte. Potřebovat budete pouze ocet, cukr, cibuli, Deko a pár hodin, aby se vám salát krásně rozležel. Uchovává se ve sklenicích ve sklepě nebo v lednici, a to bez zavařování. Připravit si můžete také klasický okurkový salát, se základní zálivkou z cukru, octu a vody. Pouze je nutné přerostlé okurky oloupat a velká semínka vydlabat.

Pokud si stále nevíte rady, jak při zpracování přerostlých okurek postupovat, podívejte se na přípravu amerických okurek v našem video-receptu.
Přejeme, ať se vám okurková sezóna vydaří a zvládnete nachystat co nejvíce různých dobrot a specialit na celou zimu.

 

Komentáře

Další tipy a triky