Máte mnoho přerostlých okurek? Připravte si z nich oblíbené kvašáky, americké okurky nebo lahodný salát
Křupavé nakládané okurky jsou oblíbenou pochoutkou v mnoha rodinách. Recept na nálev se často dědí z generace na generaci. Jak ale zpracovat okurky přerostlé, které se už k zaváření do sklenic nehodí? Poradíme vám recepty ověřené našimi čtenáři.
Okurky nakládačky a jejich zavařování patří k létu stejně jako třešňová bublanina. Je to jedna z mála věcí, která se v mnoha rodinách stále udržuje a u zavařování okurek se vždy sejde část rodiny, aby vše bylo rychleji hotovo. Často při přebírání okurek narazíme na větší kusy, které se již do sklenic nehodí. Pokud se jich u vás sejde větší množství, určitě nezoufejte, i tyhle přerostlé kousky se hodí k následnému zpracování.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kvašáky jsou oblíbenou pochoutkou léta
Pokud se chystáte zpracovat přerostlé nakládačky, je vždy nutné zkontrolovat, aby nebyly hořké, nažloutlé nebo povadlé. Takové kusy raději vyhoďte. Pokud však máte křupavé okurky, které stále vypadají čerstvě, vyzkoušejte z nich letní pochoutku - kvašáky. Ty vznikají díky mléčnému kvašení během několika dnů. Na přípravu vám postačí pouze sůl, voda a kopr. Kromě toho, že výborně chutnají, jsou i zdraví prospěšné.
Naložte je na menší kousky
Salát z přerostlých okurek
Kvašáky nebo sterilizované okurkové řezy zná jako zpracování přerostlých okurek skoro každý. Vyzkoušejte ale letos novinku, a připravte si okurkový salát, který vám vydrží až do Silvestra. Příprava salátu je velmi jednoduchá a okurky si v něm zachovají svou křupavost až do doby, než je všechny sníte. Potřebovat budete pouze ocet, cukr, cibuli, Deko a pár hodin, aby se vám salát krásně rozležel. Uchovává se ve sklenicích ve sklepě nebo v lednici, a to bez zavařování. Připravit si můžete také klasický okurkový salát, se základní zálivkou z cukru, octu a vody. Pouze je nutné přerostlé okurky oloupat a velká semínka vydlabat.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Co dělat, když okurky nekvetou? Potřebují více slunečního světla, správné hnojení a především pravidelně sklízet úrodu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
V troubě snadno zavaříme větší množství sklenic i bez zavařovacího hrnce. Poradíme, jak na to
Komentáře