Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cílem každého pekaře, ať už domácího nebo profesionálního, je docílit vzhledově i chuťově dokonalého chleba. Ne vždy se však zadaří. Jsou chvíle, kdy vytáhneme z trouby nevzhledně popraskaný bochník nehezkého tvaru.

Umění kváskového chleba je tak trochu alchymie - v první řadě je nutné mít aktivní a silný kvas, poté mít mimo jiné povědomí o tom, jak pracovat s těstem ho obsahujícím a v neposlední řadě se vyznat v jednotlivých fázích kynutí chlebového těsta. Chléb, který popraskal během pečení, může značit hned několik chyb.

Proč chleba při pečení praskne

Pokud vám chléb během doby pečení popraská, může to značit jeden nebo více problémů z níže vypsaných bodů. Poradíme, proč praskl a jak tomu předcházet.

  1. Jednou z chyb může být nesprávné stočení chlebového těsta do ošatky, tedy jeho přílišné utažení. Poté může chléb při pečení nevzhledně popraskat.
  2. Příliš hutné těsto také není zrovna ideální, i kvůli přebytku mouky chléb praská.
  3. Dejte pozor na to, aby byl společně s troubou rozpálený plech, pekáč nebo pečicí kámen. Pokud není vše dostatečně rozpálené, chléb praskne zespodu.
  4. Chléb před pečením nařízněte - pokud to vůbec neuděláte nebo ho naříznete jen velmi málo, popraská na jiných místech, než si představujete a chcete.
  5. Velké prasknutí v řezu chleba nebo úplné vyboulení těsta v daném místě je zapříčiněno nedokynutím těsta - příště chlebu dopřejte více času ke kynutí.
  6. Špatně zapařená trouba může být příčinou, proč chléb popraská, proto na její dno vložte hluboký plech, do kterého nalijte horkou vodu ihned po vložení chleba do trouby. Nezapomeňte troubu okamžitě zavřít, aby pára neutekla.

Jedna malá rada na závěr - řiďte se těstem (konzistencí, nakynutím), nikoliv určenou dobou přípravy či jednotlivých kroků, tato doba je totiž pouze orientační. Pokud si nevěříte v otázce kvasových chlebů, zkuste domácí chléb bez hnětení podle videa:

Komentáře

Další tipy a triky