Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kynuté těsto je jedním z nejoblíbenějších těst. Začínající hospodyňky se někdy obávají, že se kynutí nevydaří, ale pokud dodržíme několik základních podmínek, těsto krásně nakyne a pečení proběhne v pořádku. Z kynutých těst pečeme sladké i slané pečivo, které krásně voní a ještě lépe chutná.

Pečení z kynutého těsta má svoje kouzlo a kdo by si rád nepochutnal na koláčích nebo báječných buchtách, které nám tak často pekly naše babičky. Strašákem pro začátečníky může být nevydařené kynutí, ale pokud víme, jak tento proces probíhá, a co je pro průběh kynutí důležité, mělo by vše dobře dopadnout.

Proč mi nevykynulo těsto

Možná se díváte už nějakou dobu do mísy a těsto je pořád stejné a vůbec se nezvedá. Může to mít obvykle některou z následujících příčin.

  • Možná čekáte jen krátce. Kynutí opravdu potřebuje dostatečný čas
  • Důležitá je přiměřená teplota. Čím je prostředí teplejší, tím kynutí probíhá rychleji. Ideální je teplota 25–30 °C. Pokud je těsto v chladu, kynutí se může zastavit. 
  • Chyba může být v droždí. Nekvalitní (neaktivní) kvasnice nemusí správně kynout. Možná byly dlouho skladované.
  • Nedali jste k droždí příliš teplou tekutinu? I to by mohl být problém.
  • Přímo k droždí při zadělávání kvásku nedávejte ani sůl, ta patří až do mísy k dalším surovinám.

Podle následujícího videoreceptu si můžete upéct báječné kynuté buchty, plněné marmeládou.

Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Další tipy a triky