Proč praskne houskový knedlík. Radíme začátečníkům
Houskový knedlík je v našich krajích oblíbená příloha, která ale dokáže začátečníky někdy pěkně potrápit. Některým problémům lze ale snadno předejít. Jak je tomu ale s praskáním, které snadno pokazí vzhled jinak pěkného knedlíku?
Udělat pěkný a kyprý knedlík není samozřejmost. Příprava má několik důležitých kroků a záludností, které mohou zkazit výsledek. Pokud umíte vypracovat pěkné těsto, necháte ho vykynout, vytvarujete knedlíkovou šišku, ještě přichází vaření, při kterém se také nemusí všechno podařit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Proč praskne houskový knedlík
Knedlík praská během vaření, proto je potřeba dodržet tato pravidla:
- Knedlíkové šišky po zformování nechte ještě chvíli (zakryté proti osychání) kynout. Praská těsto, které prudce kyne až při vaření.
- Voda v hrnci sahá asi do poloviny hrnce. Knedlík bude plavat a zároveň nad ním bude dost místa na vytvoření páry.
- Knedlík opatrně přesuňte do vroucí vody a co nejrychleji ji znovu uveďte k varu. Pozor na opaření!
- Nedávejte do hrnce víc než 2 knedlíky, musí mít dost místa, aby mohly nabývat na objemu.
- Zmírněte var a vařte knedlíky zakryté poklicí podle velikosti šišky 17-20 minut, v polovině doby knedlíky otočte. Správně uvařený knedlík nemá uprostřed syrové těsto.
- Uvařený knedlík ihned propíchejte, potřete olejem a nechte chladnout.
Tip: Naučte se vařit knedlíky nad párou, proces je čistší, také je lépe pohlídáte a knedlíky nebudou na povrchu ovařené. Navíc ušetříte energii, vodu i čas.
Začátečníkům pomůže i videorecept na vaření houskových knedlíků.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Rychlá tvarohová vánoční štóla je nádherně vláčná a šťavnatá. Důležitý je správný tvaroh a sušené ovoce namočené v rumu
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Časté chyby při vaření knedlíků: Které to jsou a jak jim předcházet
Komentáře