Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Proč praskne houskový knedlík. Radíme začátečníkům
Zdroj: Toprecepty

Houskový knedlík je v našich krajích oblíbená příloha, která ale dokáže začátečníky někdy pěkně potrápit. Některým problémům lze ale snadno předejít. Jak je tomu ale s praskáním, které snadno pokazí vzhled jinak pěkného knedlíku?

Udělat pěkný a kyprý knedlík není samozřejmost. Příprava má několik důležitých kroků a záludností, které mohou zkazit výsledek. Pokud umíte vypracovat pěkné těsto, necháte ho vykynout, vytvarujete knedlíkovou šišku, ještě přichází vaření, při kterém se také nemusí všechno podařit.

Proč praskne houskový knedlík

Knedlík praská během vaření, proto je potřeba dodržet tato pravidla:

  • Knedlíkové šišky po zformování nechte ještě chvíli (zakryté proti osychání) kynout. Praská těsto, které prudce kyne až při vaření.
  • Voda v hrnci sahá asi do poloviny hrnce. Knedlík bude plavat a zároveň nad ním bude dost místa na vytvoření páry.
  • Knedlík opatrně přesuňte do vroucí vody a co nejrychleji ji znovu uveďte k varu. Pozor na opaření!
  • Nedávejte do hrnce víc než 2 knedlíky, musí mít dost místa, aby mohly nabývat na objemu.
  • Zmírněte var a vařte knedlíky zakryté poklicí podle velikosti šišky 17-20 minut, v polovině doby knedlíky otočte. Správně uvařený knedlík nemá uprostřed syrové těsto.
  • Uvařený knedlík ihned propíchejte, potřete olejem a nechte chladnout.

Tip: Naučte se vařit knedlíky nad párou, proces je čistší, také je lépe pohlídáte a knedlíky nebudou na povrchu ovařené. Navíc ušetříte energii, vodu i čas.

Začátečníkům pomůže i videorecept na vaření houskových knedlíků.

 

Komentáře

Další tipy a triky