Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Olej má v těstě neutrální chuť a dodává mu vlastnosti, kterých použitím másla nedosáhneme. Do těsta přidáváme stolní neboli kuchyňský olej bez dochucovadel nebo kvalitní olivový olej s jedinečnou chutí.

Většina těst potřebuje k mísení, vlastnímu zpracování a lepší konzistenci výsledného pokrmu tuk - máslo, sádlo, olej. Máslo dá kromě jiného těstu i chuť a vůni, sádlo se používá více ve slané kuchyni, ale olej se může použít téměř do každého těsta.

Proč se dává olej do těsta

Podívejte se s námi na pozitivní účinky oleje v těstě:

  • Mastnější těsto se dobře mísí a velmi dobře se s ním pracuje při rozvalování, vykrajování a tvarování.
  • Těsto s olejem je vláčné a ani po delší době se nevysuší, což je prubířským kamenem kynutých moučníků.
  • Olej může sladké těsto perfektně dochutit a aromatizovat, pokud použijeme olej kokosový, mandlový nebo ořechový.

Olej velmi dobře poslouží také k vytření mísy před kynutím těsta nebo k potření rukou, aby se nám na ně těsto nelepilo.

Komentáře

Další tipy a triky