Proč se dává těsto do lednice? Odležení těsta je důležité pro konečný výsledek
Vánoční pečení cukroví je v plném proudu, a tak se pouštíme do přípravy různých těst. Mnohé recepty zmiňují jejich odležení v lednici, nejčastěji přes noc, avšak těsto v lednici vydrží i několik dní. Víte, jaký je jeho význam?
Překvapilo vás potřebné odležení těsta v lednici a nejraději byste se pustili do pečení ihned? Odležet většinou potřebují křehká těsta, ze kterých pečeme oblíbené linecké, rohlíčky a strojkové cukroví. Do druhého dne si také počkají tradiční perníčky. Naopak nenecháváme odležet těsta s kvasnicemi a kypřicím práškem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Proč se dává těsto do lednice
Aby se nám výsledné cukroví povedlo, odležení nepodceňujeme a necháme odležet v lednici minimálně 24 hodin. Pokud se časově k pečení následující den nedostaneme, těsto bez úhony vydrží i 4 dny, v mrazničce dokonce několik týdnů. A proč ho nechávat odležet?
- Mouka v těstě pustí odležením lepek, který se postará o to, aby těsto bylo vláčné, nelepilo a netrhalo se.
- Máslo se v těstě zpevní a bude se nám s ním lépe pracovat.
- Mouka dostatečně nasaje tuk a výsledné cukroví bude krásně křehké.
- Během odležení se uvolní chuť a vůně z použitého koření.
Doporučení: Těsto před odležením dobře zabalte do potravinářské fólie nebo uzavíratelného sáčku a vložte do nejchladnější části v lednici.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře