Proč se sbírá pěna z marmelády? Snížíme kazivost a zároveň pěnu chutně využijeme
Pří výrobě domácích marmelád a džemů vzniká během vaření na povrchu hustá pěna. Její odebírání má hned několik důvodů. Zároveň vzniklou pěnu nemusíme vyhazovat. Voní ovocem a díky tomu ji využijeme do několika chutných pokrmů.
Výroba domácích marmelád a džemů se těší v dnešní době velké oblibě. Můžeme je připravovat v hrnci nebo i v domácí pekárně. Ať už chystáme marmeládu z jahod, meruněk, rybízu nebo třešní, vždy se na povrchu během vaření vytvoří spousta pěny. Je to pěna sladká a voní po ovoci, které právě vaříme. Již naše babičky ji sbíraly a dalo by se říci, že nesesbíraná pěna z marmelády je neodpustitelná chyba. Avšak tak tomu není, jen sesbíráním prodloužíme životnost marmelády.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Proč pěnu sbírat
Marmeláda nebo džem nám bublá v hrnci a my se chystáme na plnění do sklenic. Nejdříve ale odebereme pěnu. Ptáte se proč? V pěně se totiž hromadí denaturované bílkoviny, které se vysráží během vaření. Právě tyto bílkoviny jsou úrodnou půdou pro všechny organismy způsobující kazivost marmelád a džemů.
Dalším důvodem je také to, že pěna obsahuje vzduchové bublinky, které by mohly zapříčinit postupem času vznik plísně. V neposlední řadě je to i z estetického důvodu, protože odstraněním pěny je marmeláda nebo džem průzračnější.
Jak využít sesbíranou pěnu
Pěna neobsahuje nic zdraví škodlivého, proto ji můžeme bez obav dále využít a ještě si na ní pochutnat. Máme pro vás několik osvědčených a chutných tipů na její využití:
- na pečivo s máslem,
- do jogurtu, na lívance nebo do sladkých kaší,
- zamrazit jako ovocnou dřeň,
- přidáním kysané smetany nebo ušlehané šlehačky a vložením do mrazničky připravíme výbornou zmrzlinu,
- naředěním vodou nám vznikne z pěny šťáva nebo přidáním mléka výborný koktejl.
Komentáře