Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánočka je tradiční vánoční pečivo, které nás může při pečení pěkně potrápit. Proč během pečení popraská? Co stojí za tímto problémem? Objevte nejčastější chyby a vyzkoušejte praktické tipy, jak jim předejít.

Pečení vánočky je jedním z neodmyslitelných symbolů českých Vánoc. Její vůně zaplní domov tou pravou sváteční atmosférou. Přesto její příprava často přináší nejeden zádrhel - jedním z nich je praskání vánočky. Co všechno může tento problém způsobit a jak mu předejít? Pojďme se společně podívat, jak docílit krásné vánočky, která bude nejen chutnat, ale i lahodit oku.

Proč vánočka při pečení praská

Základem dobré vánočky jsou kvalitní suroviny, které na její přípravu použijete. Pečení vánočky si předem vyzkoušejte, protože jistě narazíte na chybky, které je třeba vychytat. S každým pokusem pak bude vánočka lepší a lepší.

  • Praskání vánočky může být způsobeno tím, že těsto nebylo dostatečně zpracované. Vánočkové těsto by mělo být hladké, pružné a bez trhlin. Pokud není dobře zpracováno, může během pečení nepravidelně narůstat a výsledkem bude prasknutí.
  • Nedostatečně vykynuté těsto nemá dostatek času na správné rozvinutí lepku. Při pečení pak vánočka rychle nabude objemu, což vede k jejímu popraskání. Dbejte na to, aby těsto kynulo dvakrát - nejprve po zpracování a poté ještě po zapletení vánočky. Vykynuté těsto by mělo být nadýchané a pružné.

  • Kvůli pečení při příliš vysoké teplotě se povrch vánočky upeče rychleji než vnitřek. Tím se na povrchu vytvoří pevná kůra, která už nemá prostor pro roztažení, a vánočka praskne. Proto pečte vánočku při teplotě cca 160–170 °C a klidně ji v průběhu pečení přikryjte alobalem, abyste se nespálila.

  • Před pečením je třeba povrch vánočky potřít rozšlehaným vejcemSuchý povrch vánočky nemá dostatečnou pružnost, což může způsobit prasknutí během pečení.

Praskání těsta může být nepříjemné, ale většinou je výsledkem jedné z několika základních chyb během přípravy vánočky. Při dodržení výše uvedených tipů se můžete těšit na krásně hladkou a neporušenou vánočku, která se stane ozdobou vaší vánoční tabule. Pečení vánočky je otázkou praxe - nenechte se odradit a těšte se na stále lepší výsledky.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky