Proč zhořkne mletá paprika? Prozradíme, proč se tak děje a jak zhořknutí předejít
Těšíte se na domácí guláš, který jste připravovali už mnohokrát a vždy byl bezkonkurenční. Po ochutnání se však na vaši tváři objeví zamračený výraz namísto blaženého úsměvu. Guláš je hořký kvůli spálené paprice.
Příliš hořký guláš nebo kuře na paprice? Na vině může být připálená cibule, maso nebo mletá paprika. S množstvím mleté papriky, jejím přidáváním do základu pokrmů a rychlostí orestování se musí umět pracovat. A proč paprika zhořkne?
Mohlo by vás zajímat
Dva důvody zhořknutí mleté papriky
Paprika hořkne zpravidla při jejím chybném zarestování do základu pokrmů, není to však jediný případ, kdy se s hořkou paprikou můžete setkat:
- Mletá paprika zhořkne v případě, že ji restujete příliš dlouho. Jejím přidáním do rozpáleného tuku sice docílíte jejího rozvonění a zvýraznění chuti, avšak je potřeba pracovat rychle. Po jejím přidání a promíchání do základu ji proto ihned zalijte vodou nebo vývarem, aby se nespálila a nezhořkla. Pokud by k tomuto došlo, raději připravte nový základ jídla, abyste nebyli zklamaní.
- Hořkou mletou papriku si však můžete donést už z obchodu. Důvodem její hořkosti může být příliš vysoká teplota při sušení či nesprávné skladování. Proto ji před použitím nejprve ochutnejte, ušetříte si tím čas i použité suroviny.
Nyní už víte, co stojí za zhořklou mletou paprikou, a tak si můžete bez obav připravit například všemi milovaný segedínský guláš, v jehož základu rozvoněná, v tuku rozpuštěná paprika nesmí chybět. S videoreceptem jeho přípravu hravě zvládnete:
Komentáře