Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak bojovat proti nachlazení podle lidových receptů. Toto je silná čtyřka z naší kuchyně
Zdroj: Top recepty

V našem receptáři najdeme oblíbené rady, jak se bránit proti nachlazení. Jedná se často o recepty a návody na využití běžných druhů zeleniny nebo rostlin z naší přírody, které si v rodinách předáváme ještě od našich babiček a prababiček a stále se k nim vracíme.

Snadno dostupná prevence

Mnoho přírodních pomocníků s ochranným a léčivým vlivem na naše zdraví je pro nás snadno a levně dostupných. Nejedná se o drahé produkty se složitou přípravou. Právě naopak - oblíbené produkty připravujeme jednoduchým způsobem a používáme je co nejvíce v syrovém stavu. Dopřejeme si je co nejčastěji.

Cibule

Čerstvou cibuli přidáváme do pomazánek a salátů, sypeme jí namazaný chléb, zdobíme jí pokrmy. Z čerstvě nakrájené cibule připravíme cibulový sirup, který se používá při nachlazení. Cibuli nakrájíme najemno, dáme do hrnku a promícháme s medem. Přikryjeme talířkem. Již během hodiny začne cibule pouštět šťávu, kterou užíváme po lžičkách.

Česnek

Česnek je mimořádně zdravý a prospěšný. Nejjednodušší způsob konzumace je potírat jím topinky. Česnek přidáváme do mnoha oblíbených pomazánek. Dochucujeme jím guláše a luštěninové pokrmy. Používáme ho v čerstvém i sušeném stavu. Oblíbenou zimní zahřívací polévkou je česnečka. 

Křen

Nastrouhaný křen užíváme při nachlazení - na 1 lžičku medu dáme 1 lžičku strouhaného křenu. Dopřejeme si čerstvě nastrouhaný křen na namazaném pečivu. Přidává se do pomazánek, omáček a dalších jídel. Oblíbený je smíchaný se strouhanými jablky. Nastrouháme jablka, dochutíme citrónovou šťávou, osladíme a lehce osolíme. Přidáme jemně nastrouhaný křen v množství, které sneseme. Můžeme podávat s masem.

Zázvor

Zázvor v kuchyni používáme na dochucování jídel, je vhodný do omáček a polévek - pokud nám vyhovuje jeho chuť. Nejčastěji z něho připravujeme různé nápoje a čaje, hlavně když jsme nachlazení a po prostydnutí. Je výborný se lžičkou medu a s citrónem. Větší kořen zázvoru, který hned nespotřebujeme, snadno zmrazíme. Odebíráme podle potřeby.

Kromě cibule, česneku, křenu a zázvoru používáme v kuchyni i další rostlinné druhy, které působí léčivě v době nachlazení. Můžeme vyzkoušet různé ředkve, ředkvičky a červenou řepu.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky