Pudinkový prášek má mnoho možností využití: Hodí se do moučníků i k mytí oken
Základem pudinkového prášku je škrob, barviva a aromata. Kvalitní pudink obsahuje škrob kukuřičný, který je přirozeně bezlepkový. Výhodou pudinkového prášku je jeho univerzálnost, skladnost a jednoduchá příprava.
Pudink je lehký škrobový dezert, který se připravuje do skleničky a doplňuje šlehačkou, zmrzlinou a ovocem, nebo slouží jako svačinka pro děti. Suchý pudinkový prášek má však kromě toho i jiné možnosti využití a to nejen v kuchyni.
K čemu lze použít pudinkový prášek
Někdy pudink může nahradit kukuřičný nebo bramborový škrob:
- Těsto na cukroví je s použitím pudinkového prášku místo mouky krásně jemné, ovoněné a obarvené použitým druhem pudinku.
- Náhrada části mouky - těsto je jemné a nadýchané. Vanilkový pudink nahradí nejen mouku, ale i samotnou vanilku v těstě.
- Želé bonbóny se po rozkrájení nebo po vyjmutí z formiček obalují ve směsi škrobu nebo pudinku s trochou moučkového cukru, aby se neslepovaly.
- Pudinkovým práškem, uvařeným v džusu či sladké šťávě, můžeme nahradit želatinu na dortech, řezech a koláčích.
- Řídký tvaroh do koláčů a koláčků zahustíme vanilkovým pudinkem - nejen že tvaroh udrží tvar, ale má jemnou vanilkovou chuť.
Jak využít pudink při úklidu
Pudinkovým práškem nahradíme mycí prostředek při mytí oken a zrcadel - sáček světlého pudinku rozpustíme v kbelíku vody a roztokem umyjeme skla. Po zaschnutí přeleštíme čistým hadříkem.
Pudinkovým práškem zahustíme šťavnaté ovoce, které by při pečení pustilo příliš tekutiny a rozmočilo těsto - podívejte se pro inspiraci na naše video:
Komentáře