Rakytník řešetlákový zahradu pěkně zdobí a navíc je nabitý vitamíny. Bobulky zmrazíme nebo zpracujeme na sirupy a džemy
Máte-li dostatečně prostornou zahradu, vyplatí se do ní vysadit co nejvíce různých užitkových dřevin. Drobné ovoce brzy a spolehlivě plodí na rozdíl od ovocných stromů, jejichž sklizeň se zdaleka nevydaří pokaždé. Jednou z možností je populární rakytník řešetlákový, který je nejen užitečný, ale také působí okrasně.
Rakytník řešetlákový na zahradě
Rakytník je nenáročný keř, který zvládne s úspěchem pěstovat i začátečník.
- Nejvhodnějším obdobím pro výsadbu rakytníku řešetlákového je podzim, stejně jako pro většinu dalších dřevin. Rostliny mají rády slunnou polohu, ale mráz je nepoškozuje. Místo výsadby je vhodné doplnit kompostem. Když je jejich okolí vyčištěné a zbavené plevelů, rakytníky rostou lépe.
- Důležitým pravidlem je, že k samičí rostlině potřebujete vysadit i rostlinu samčí. Pro opylování 6–8 samičích rostlin postačí jedna rostlina samčí, která může být vzdálena nejvýše 15 metrů - což znamená, že někdy stačí rostlina u sousedů. Zda je rostlina samčí nebo samičí se dá poznat teprve na výhonech tří až čtyřletých rostlin. Samčí keře mají výraznější a hustěji položené pupeny.
- Rakytníky mají stříbřité lístky a na zahradě působí ozdobně. Nejcennější jsou jejich plody, které obsahují až 20 x více vitamínu C než pomeranče. Kromě plodů se využívají také listy rakytníku (ze samčích i samičích keřů) na chutný nápoj, přirovnávaný k zelenému čaji. Samičí lístky se obvykle sklízí až po sběru plodů.
- Žádný zvláštní řez keře nepotřebují, upravují se podle potřeby na vhodný tvar a velikost. Odstranit je potřeba především poškozené výhony.
- Kolem rostlin rakytníku časem začínají vyrůstat malé kořenové výhonky, které se dají využít pro nové výsadby dalších keřů.
Využití rakytníku řešetlákového
Čerstvé a včas sklizené bobulky jsou cennou vitamínovou bombou. Sběr není příjemnou činností, protože na rostlině se nachází trny. Bobulky jsou lehce nakyslé a mají pěknou oranžovou barvu.
- Sklizené bobulky můžete jíst "jen tak" a zdobit jimi kaše, různé poháry a misky s jogurtem.
- Dají se přidávat do osvěžujících i zahřívacích nápojů a snadno se mrazí.
- Při větší sklizni jsou vhodné na výrobu džemů, marmelád, sirupů a likérů.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
5 skvělých nápadů, jak nejlépe využít rakytník: Voňavý sirup, likér i džem se v zimě budou hodit
Jak se dělá domácí jogurt. Oblíbené postupy na snadnou přípravu v domácích podmínkách
Arónie je nejen krásná, ale i ceněná pro hodnotné plody, které se dají zpracovat různými způsoby
Komentáře