Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejlepší recepty na zeleninové polévky: Vybírat můžeme z oblíbených druhů zeleniny
Zdroj: Pixabay

Zelenina má v našem jídelníčku nepostradatelné místo, což si jistě dobře uvědomujeme, ale ne vždy je pro nás jednoduché ji do jednotlivých jídel zařadit. Vysokou hodnotu má zelenina čerstvá, ale důležitá je i konzumace tepelně upravené zeleniny.

Polévky jsou jeden ze způsobů, jak zvýšit konzumaci zeleniny. Oceníme je především v zimním období. Příjemně nás zasytí a zahřejí, navíc vyjdou poměrně levně. Můžeme do nich využít zeleninu, kterou jsme si během sezony uložili do mrazničky. Nabídka zeleniny v obchodech je také poměrně široká. Do našeho přehledu jsme vybrali ty nejoblíbenější druhy.

Cibulová zelenina

Česnek je výborný k dochucování polévek. Můžeme použít čerstvý nebo sušený. Pórek používáme na doplnění zeleninových polévkových směsí. Cibule je nedílnou součástí gulášových polévek.

Kořenová zelenina

Tato zelenina je důležitou součástí mnoha oblíbených polévek, včetně bramboračky. Zeleninu můžeme upravit různými způsoby - nakrájet, nastrouhat, případně po uvaření rozmixovat. Snadno se uchovává v mrazničce - připravíme si ji tak, aby byla ve tvarech, kterém nám při vaření nejlépe vyhovují. Některé druhy jsou po usušení a rozmixování součástí vegety.

Košťálová zelenina

Do košťálové zeleniny patří kapusta (i růžičková, toskánská nebo kadeřávek), zelí (opět různé odrůdy), květák, brokolice a kedlubny. Chuť této zeleniny je výrazná, jednotlivé druhy jsou velmi výživné - plné důležitých vitaminů a minerálních látek. Zřejmě nejhodnotnějším druhem z této skupiny, co se týče obsahu živin, je růžičková kapusta.

Listová zelenina

Tato zelenina se konzumuje především v syrovém stavu, ale v našem receptáři máme řadu oblíbených polévek, ve kterých je tato zelenina bohatě zastoupena. Krásnou barvou se vyznačuje polévka špenátová. Můžeme ochutnat i polévku z listů rukoly - recept se nám může hodit, když nebudeme stíhat velkou úrodu konzumovat zasyrova.

Plodová zelenina

Polévky z plodové zeleniny jsou plné barev. Oceníme jejich chuť, oblíbenou i mezi dětmi. Polévky můžeme připravovat z dýní (např. z hokkaida), cuket, rajčat, paprik (především z kapií). Kapie se hodí do polévek gulášových, přidají jim pěknou barvu v kombinaci s další zeleninou.

Luskoviny

Luštěniny jsou výživné a hodnotné, a polévky z nich jsou výborné. Ale uvařit polévku můžeme i z mladého, ještě nezralého, hrášku. Na hráškových polévkách si určitě pochutnáme, pouze dá více práce vylupování hrášku, zejména pokud ho pěstujeme na větší ploše. Důležité je odhadnout správnou sklizňovou zralost hrášku i fazolových lusků, aby sice byly už pěkné a velké, ale zatím nezačaly schnout.

Zeleninové polévky

Zeleninové polévky zahrnují širokou řadu nejrůznějších variant, chutí a barev. Každá z nich si zaslouží alespoň občas přijít na řadu v naší kuchyni. Na závěr jsme připravili video s popisem přípravy zeleninové polévky s kapáním.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky