Rozmarýn se v kuchyni uplatní hlavně při grilování a pečení tučnějšího masa. Ale využijeme jej i při nakládání sýrů
Rozmarýn je keř pocházející ze Středozemí, kde roste divoce. První zmínky o něm jsou už v antice. Jeho větší rozšíření a přiznání významu způsobil až vliv klášterů a klášterních zahrad. Ve středověku byl hojně používán v lidovém léčitelství.
Rozmarýn nesnáší těžkou kyselou půdu, chlad a přemokření. U nás venku nepřezimuje, pěstuje se v nádobách v interiéru. Při hezkém počasí můžeme rostliny v květináčích letnit - tzn. umístit na terasu či balkón na období, kdy nehrozí mrazíky.
Jak rozmarýn sklízet a konzervovat
Rozmarýn sklízíme celoročně, ale v období kvetení má nejvýraznější aroma. Používáme listy nebo celé větvičky. Střihem lze rostlinu tvarovat do vzhledu stromku. Rozmarýn sušíme rozložený v jedné vrstvě nebo zavěšený v kytici pod střechou (na půdě). Sušený rozmarýn uchováváme v dobře těsnících obalech v suchu a temnu, aby neztratil aroma.
Jak rozmarýn použít v kuchyni
Rozmarýn je součástí směsi tzv. provensálských bylin. Pomáhá při trávení tuků, proto se často přidává k vepřovému a jehněčímu, ale i kuřecí maso je s rozmarýnem velmi chutné. Rozmarýn se skvěle uplatní při grilování, kdy je součástí marinád na maso. Také větvička položená na žhavém uhlí pokrm krásně provoní. Jako součást provensálských bylin skvěle ochutí dušené pokrmy s rajčaty. Uplatnění najde i ve studené kuchyni - bývá součástí nálevu při nakládání sýrů. Nejčastěji se používají nasekané lístky nebo celá větvička. S jeho množstvím se to ale nesmí přehánět, ve vyšších dávkách nadměrně dráždí žaludek a střeva.
Čím je rozmarýn prospěšný
Listy rozmarýnu obsahují silice (až 25 % z toho je kafr), hořčiny, flavonoidy, triterpenové kyseliny. Mají antibakteriální a antivirotický účinek, silice podporuje prokrvení a stimuluje centrální nervový systém. Vnitřně pomáhá při zažívacích potížích, poruchách funkce žaludku, střev a žlučníku. Zevně se používá k ošetření revmatických bolestí a oběhových potíží. Silice se používá např. při stavech vyčerpanosti a podpůrné terapii únavy. Těhotné ženy a malé děti by se jeho konzumaci měly vyhnout úplně.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Správné marinování pomůže grilovanému masu ke křehkosti a lepší chuti. Poradíme, jak a čím lze marinovat
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře