Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tip je označený jako užitečný.

Svatební koláčky jsou součástí každé svatby od minulosti až dosud. Koláčky neslouží jen jako sladké pohoštění či součást výslužky pro hosty, ale také jako zvací a oznamovací, kdy se předávají spolu se svatebním oznámením.

Svatební koláčky mají mnoho tvarů, velikostí i náplní. Jiný kraj - jiné koláčky, ale ve výsledku jsou si všechny podobné chutí a vůní těsta i náplně. Koláčky se nepečou jen na svatby, ale i na jiné slavnostní události nebo jen tak k odpolední kávě.

Jaké jsou druhy svatebních koláčků

Máme tři základní druhy svatebních koláčků - každý má jiný účel:

  • Zvací svatební koláčky mají většinou kulatý tvar a tři druhy náplní, aby bylo vidět, jak je kuchařka zručná - sama nevěsta by se ale měla pečení vyhnout. V některých krajích se pečou i větší koláče s několika náplněmi a několik dní před svatbou se předávají spolu s oznámením pozvaným hostům. 
  • Oznamovací koláčky mají malou i větší velikost a pečou se společně se zvacími koláči. Předávají se spolu se svatebním oznámením přátelům, sousedům a kolegům v práci, kteří nejsou zváni na hostinu. Koláčky jim dáváme najevo, že jsou nám blízcí, i když nemohou přijít na samotný obřad.
  • Výslužkové koláčky připravuje celý tým maminek a babiček několik dní před svatbou. V poslední době se kvůli nedostatku času pečení koláčků zadává zkušeným pekařům. Koláčků se peče tolik, aby stačily nejen na svatební pohoštění, ale i do výslužkových košíčků pro odcházející hosty.

Jaká jsou těsta na svatební koláčky

Klasická svatba se neobejde bez malých koláčků, které napečou příbuzné, sousedky a kamarádky budoucích novomanželů. Je to důvod k setkání, udržení tradic a vazeb mezi lidmi. Na netradičních a menších svatbách se už netrvá na koláčcích z kynutého těsta - používá se těsto bez kynutí, tvarohové, linecké, ale i špaldové. Koláčky mívají tvar kolečka s náplní nebo vázaných šátečků, kuliček, někde tvar zavinovačky, jinde tvar měšce. 

Jaké jsou náplně svatebních koláčků

Kromě klasických náplní - makové, tvarohové, ořechové a povidlové - se připravují koláčky s jablky, s kousky ovoce (švestky, hrušky, jahody, broskve, meruňky), které se zdobí rozinkami, nasekanými ořechy, kousky mandlí a máslovou drobenkou. Na Moravě se pečou koláčky dvojctihodné, které mají tvarohovou náplň uvnitř a jinou na povrchu.

Co znamená dvojctihodné koláčky

Dvojctihodné koláčky jsou neuvěřitelně jemné, nadýchané a vláčné. Mnoho lidí neví, proč se jim říká "dvojctihodné" - možná proto, že se nám ve výsledku dostane dvojí náplně a tím dvojnásobné pocty za šikovnost. Pokud jsme koláčky ještě nezkoušeli a chceme se blýsknout před hosty, můžeme se nejdříve podívat na video a pak postupovat podle něj - dílo se zajisté podaří:

0:00/ 3:48LIVE

Sladké drobečky

Co by nemělo v koláčcích chybět? Rum. Patří do těsta, do náplní, do másla na potření okrajů i na pokapání hotových koláčků. V některých krajích se maličké koláčky do másla s rumem namáčí celé nebo se bohatě potírají pomocí mašlovačky. Díky rumu a máslu jsou koláčky daleko chutnější a voňavější a zůstanou dlouho vláčné.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli