Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čas švestek začíná v druhé polovině léta a trvá až do podzimu. Plody postupně sládnou a jsou stále chutnější. Můžeme je zavařovat, mrazit, sušit, vařit z nich povidla, využít je jako náplň do ovocných knedlíků a péct z nich výborné švestkové koláče.

Švestkový koláč z kynutého těsta je lahodný, ale pokud spěcháte, k chuti přijde určitě i rychlý hrnkový koláč, nakypřený práškem do pečiva a bohatě posypaný máslovou voňavou drobenkou. Připravte si nejprve dobře vyzrálé švestky, umyjte je a nechte na cedníku okapat nebo je osušte utěrkou. Rozkrojte je a odstraňte z nich pecky. Zbývající postup už bude dílem chvilky.

Švestkový koláč s drobenkou

Postupujte podle úvodního videa a můžete se také podívat na postup přípravy švestkového koláče v receptové části.

  1. Na těsto budete potřebovat 1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek polohrubé mouky, 3/4 hrnku moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 hrnek mléka, 3/4 hrnku oleje, 1 vejce, 3/4 prášku do pečiva.
  2. Obě mouky nejprve promíchejte s cukrem, vanilkovým cukrem a práškem do pečiva. Pak přidejte mléko, olej a vejce. Těsto promíchejte buď jen za pomoci vařečky nebo krátce ručním šlehačem.
  3. Těsto nalijte na připravený plech, vyložený pečicím papírem nebo vymazaný tukem a vysypaný hrubou moukou.
  4. Na drobenku si připravte 3/4 hrnku polohrubé mouky, 1/2 hrnku moučkového cukru a 70 g másla.
  5. V míse připravte drobenku: Máslo nakrájejte na menší kousky a přidejte k mouce a cukru, společně vše prsty promněte, aby se utvořily žmolky.
  6. Na povrch těsta rozložte půlky švestek řezem nahoru a posypte je drobenkou.
  7. Plech vložte do předehřáté trouby (na 180 °C) a pečte přibližně 35 minut do mírného zabarvení drobenky.
  8. Po vychladnutí koláč pocukrujte moučkovým cukrem a nakrájejte na řezy. Krájejte vždy jen část, kterou budete servírovat, aby koláč zbytečně neosychal.

Z čerstvých i mražených švestek můžete připravit ještě další dobroty. Co byste řekli třeba na švestkové knedlíky z bramborového těsta?

Přejeme dobrou chuť a také bohatou sklizeň.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky