Schwarzwaldský čokoládový dort: Dezert je výborný s třešněmi i s višněmi
Schwarzwaldský třešňový dort pochází z Německa a za své jméno nevděčí jen ovoci, ale i třešňové pálence, kterou se bohatě kropí kakaový korpus. Jeho dalším znakem je vysoká vrstva šlehačky a strouhaná čokoláda.
Schwarzwaldský třešňový dort se připravuje podle určitých pravidel, která však nejsou úplně striktní. Korpus může být čokoládový i kakaový, použijeme třešně nebo višně a povrch polijeme polevou nebo ozdobíme strouhanou čokoládou.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit Schwarzwaldský dort
- Upečeme tmavý korpus. Použijeme velmi tmavé kakao. Do těsta můžeme vmíchat rozpuštěnou vlahou čokoládu.
- Ušleháme vysokoprocentní smetanu a mascarpone (šleháme je najednou) se lžící krupicového cukru.
- Korpus rozkrájíme na pláty a každý z nich pokapeme třešňovou pálenkou. Pokud ji nemáme, použijeme griottku nebo ovocný sirup.
- Na jednotlivé pláty vrstvíme šlehačku, kterou bohatě posypeme odpeckovanými zavařenými višněmi či třešněmi.
- Povrch dortu ozdobíme šlehačkou, poklademe zbytkem ovoce a pokapeme šťávou z kompotu, kterou svaříme s troškou solamylu.
- Na ozdobu můžeme použít čerstvé třešně nebo višně se stopkou, jinak se spokojíme s ovocem, které položíme na růžičky ze šlehačky.
- Dozdobíme strouhanou čokoládou, čokoládovými hoblinkami, trubičkami nebo kůrou, popřípadě ozdobami z čokolády.
Recept na tmavý korpus
Vyšleháme 5 žloutků s 200 g cukru do nadýchané pěny. Přimícháme 200 g hladké mouky, 2–3 lžíce oleje a 2–3 lžíce kakaa. Těsto nadlehčíme sněhem z 5 bílků.
Sladké drobečky
V sezóně třešní a višní si můžeme připravit rychlý kompot, který necháme do druhého dne vychladnout. V každém případě musíme ovoce vypeckovat. Pokud máme k dispozici jiný druh ovoce, zapomeneme na klasický Schwarzwaldský třešňový dort a připravíme stejný dort jahodový, malinový, broskvový, borůvkový nebo jiný podle chuti.
Komentáře