Scones, anglické bochánky: Podávají se k snídani nebo k odpolednímu čaji
Scones jsou tradiční sladké bochánky z tuhého těsta, které pochází ze Skotska nebo z Anglie. Podávají se čerstvě upečené k odpolednímu černému čaji s mlékem nebo slouží jako vydatná nedělní snídaně.
Anglické scones patří k odpolednímu čaji stejně jako naše sušenky. Podává se k nim lžíce velmi husté, nešlehané smetany a kyselkavá marmeláda - většinou malinová nebo jahodová. Poradíme vám, jak si scones připravit doma:
Mohlo by vás zajímat
Jak na přípravu anglických bochánků
Všechny suroviny na bochánky necháme v lednici vychladit:
- Ve studené míse smícháme 250 g hladké mouky, 50 g cukru krupice, 1 prášek do pečiva a špetku soli. Do suché směsi přidáme 75 g pokrájeného studeného másla a s pomocí robota rychle, několika pulsy, smícháme těsto do drobenky.
- Přilijeme 120 ml studeného mléka, ve kterém rozmícháme 1 vejce, a bez pomoci rukou (robotem nebo vařečkou) zpracujeme do těsta, které nemusí být hladké, spíše naopak. Teplé ruce by máslo rozehřály a bochánky by byly tuhé.
- Těsto přemístíme na vál, rychle rozválíme na plát o síle 2,5 cm a vykrájíme kolečka, která klademe s mírným rozestupem na plech. Potřeme mlékem a pečeme 10–15 minut na 180 °C do růžova. Necháme vychladnout. Rozkrojíme napůl a zdobíme marmeládou a mascarpone.
Scones se podobají konzistencí těsta našim pagáčkům. Jelikož jsou suché, nešetříme na náplni - spíše naopak. Místo mascarpone můžeme použít co nejtučnější smetanu - v Anglii je to smetana s 50 % tuku.
Komentáře