Silikonové formy jsou převratnou novinkou. Jaké jsou výhody a nevýhody silikonu?

Silikonové formy se vyrábí z kvalitních teplovzdorných silikonů. Jde o moderní materiál, který je převratnou novinkou v moderním pečení. Jsou neuvěřitelně skladné, nemusí se vymazávat a mají krásné barvy.
Jen v málokteré domácnosti nenajdeme žádnou silikonovou formu ani kuchyňského pomocníka. Zářivě barevné silikonové výrobky jsou kromě své praktičnosti také vkusným doplňkem kuchyně. I když výhody převažují, mají i některé nevýhody.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Výhody silikonových forem
Výhody nad nevýhodami rozhodně převažují:
- Pružnost a tvárnost - formu můžeme lehce skladovat pouhým složením.
- Váha formy je oproti skleněným a keramickým formám výrazně nižší.
- Univerzálnost formy - můžeme ji použít při pečení, skladování i mražení.
- Barevnost formy, která se hodí k barvám kuchyně a ostatních doplňků.
- Dobrá vodivost silikonu - ušetříme 1/3 doby pečení oproti klasické formě.
- Silikonová forma se nemusí vymazávat ani vysypávat a těsto se na ni nelepí.
- Upečený moučník lze z formy velice lehce vyklopit, aniž se poškodí.
- Mytí silikonových forem je jednoduché - při ručním mytí i v myčce.
- Cena silikonových forem je na rozdíl od jiných výrobků překvapivě nízká.
Nevýhody silikonových forem
Musíme si dát pozor na několik chyb, při kterých můžeme formu poškodit:
- Ke krájení zásadně používáme plastový nůž (někdy bývá součástí balení).
- Řídké těsto naléváme do forem, umístěných na plechu - kvůli manipulaci.
- Nekvalitní a levný materiál může do jídla uvolňovat škodlivé látky.
O silikonové formy se musíme dobře starat - po každém pečení je dobře omyjeme v horké vodě se saponátem, popřípadě použijeme sodu, ocet nebo citrónovou šťávu pro důkladnější odmaštění a zbavení případného zápachu.
Komentáře