Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Silikonové formy se vyrábí z kvalitních teplovzdorných silikonů. Jde o moderní materiál, který je převratnou novinkou v moderním pečení. Jsou neuvěřitelně skladné, nemusí se vymazávat a mají krásné barvy.

Jen v málokteré domácnosti nenajdeme žádnou silikonovou formu ani kuchyňského pomocníka. Zářivě barevné silikonové výrobky jsou kromě své praktičnosti také vkusným doplňkem kuchyně. I když výhody převažují, mají i některé nevýhody.

Výhody silikonových forem

Výhody nad nevýhodami rozhodně převažují:

  • Pružnost a tvárnost - formu můžeme lehce skladovat pouhým složením.
  • Váha formy je oproti skleněným a keramickým formám výrazně nižší.
  • Univerzálnost formy - můžeme ji použít při pečení, skladování i mražení.
  • Barevnost formy, která se hodí k barvám kuchyně a ostatních doplňků.
  • Dobrá vodivost silikonu - ušetříme 1/3 doby pečení oproti klasické formě.
  • Silikonová forma se nemusí vymazávat ani vysypávat a těsto se na ni nelepí.
  • Upečený moučník lze z formy velice lehce vyklopit, aniž se poškodí.
  • Mytí silikonových forem je jednoduché - při ručním mytí i v myčce.
  • Cena silikonových forem je na rozdíl od jiných výrobků překvapivě nízká.

Nevýhody silikonových forem

Musíme si dát pozor na několik chyb, při kterých můžeme formu poškodit:

  • Ke krájení zásadně používáme plastový nůž (někdy bývá součástí balení).
  • Řídké těsto naléváme do forem, umístěných na plechu - kvůli manipulaci.
  • Nekvalitní a levný materiál může do jídla uvolňovat škodlivé látky.

O silikonové formy se musíme dobře starat - po každém pečení je dobře omyjeme v horké vodě se saponátem, popřípadě použijeme sodu, ocet nebo citrónovou šťávu pro důkladnější odmaštění a zbavení případného zápachu.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli