Co nabídnete svým hostům při oslavě Silvestra k jídlu a pití? Nabízíme velký přehled možností
Silvestra trávíme většinou s přáteli a s tím vyvstává i otázka pohoštění. Naše webové stránky nabízejí mnoho možností a praktických nápadů od našich uživatelů.
Pokud jsme hostiteli my, nejlepší způsob je připravit tzv. švédský stůl (stoly) s různorodou nabídkou, k tomu talířky, příbory, skleničky, ubrousky, pečivo, zeleninu a ovoce, nápoje. Díky tomu se budete moci věnovat hostům a zábavě, maximálně budete průběžně doplňovat sortiment jídel a nápojů, pokud máte zásobu. Velcí kreativci s vařením jako koníčkem mohou svou hostinu pojmout tematicky (vepřové hody, Japonsko, staročeská krmě apod.). Vždy se ale snažte, abyste se nikoho nedotkli (vegany asi nenalákáte na vepřové hody).
Když k někomu jdeme na návštěvu, je zvykem nějaké malé pohoštění přinést s sebou. Měli bychom se ale předem domluvit s hostitelem, aby se nesešlo např. 10 slaných závinů.
Přinášíme přehled možností na pohoštění, aby si mohl vybrat zkušený kuchař i začátečník. Většina jídel je vhodná k pivu i vínu.
Pomazánky:
Pomazánky mají výhodu, že i z malého množství surovin uděláte misku pomazánky, pak stačí namazat nebo ozdobně nastříkat zdobicím sáčkem na pečivo nebo zeleninu, hezky dozdobit a je to. Mohou být ostré, aby povzbudily konzumaci nápojů nebo jemné, aby pohladily přesycený žaludek.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Malá sousta neboli jednohubky
Malá sousta jsou lákavá vzhledem i složením, jen jich musíte připravit větší množství, protože půjdou na odbyt rychle.
Chlebíčky a spol
Obložené plátky veky jsou českou specialitou a jsou stále oblíbené, i když si pozornost získávají i modernější způsoby studeného pohoštění. Zkuste plněné pečivo, rolády z toustového chleba, malinké lívanečky nebo místo veky jako podklad plátky zeleniny (kedlubna, ředkev, vodnice), to je velmi moderní.
Lahůdky z listového těsta
Listové těsto má výhodu, že z koupeného těsta rychle vytvoříte dobrotu obložením něčím lákavým a upečete. Obzvlášť když zvolíte listové těsto už rozválené, máte pohoštění za chviličku připravené.
Slané drobné pečivo
Hostům můžeme nabídnou různé doma pečené slané sušenky, tyčky a krekry. Přijdou jistě vhod jako zobání k vínu i pivu.
Masové dobroty
Pokud umíte tatarský biftek, máte to jednodušší. Pak už jen připravíte hromadu topinek a hosté mohou hodovat. Ale i ti, kdo si na tatarák netroufají, mohou hosty překvapit masovým pohoštěním. Ať už naložíte uvařený bůček, upečete rostbíf nebo vyrobíte domácí šunku, vždy se zavděčíte.
Naložené dobroty
O naložených uzeninách, sýrech a dalších laskominách jsme psali, jen mějte na paměti, že většinu musíte připravit s předstihem.
Obložené talíře a mísy
Všehochuť zdobně poskládaná na mísách láká různorodostí a barevností. Můžete se blýsknout sestavou od uzenin, sýrů, rolád, pochoutek v rosolu, paštik až po zeleninové kreace. Radost strávníkům udělá i rostbíf, tence krájená tlačenka apod. Sestavu laskomin vždy doplňte studenými omáčkami, strouhaným křenem, hořčicí, krájenou zeleninou, ale zabodovat lze i ovocem.
Teplé pokrmy
Polévka, řízečky, pečené kuřecí paličky nebo guláš povzbudí žaludek k další konzumaci. Většinu můžete uvařit předem a ohřát podle potřeby nebo udržovat teplé.
Domácí pečivo
Pokud máte čas, upečte svým hostům domácí banketní pečivo nebo domácí veky na chlebíčky, jistě to ocení. Ale i v případě, že nepečete, mějte pečiva připravené dostatečné množství.
Sladkosti
O sladké moc zájem nebude vzhledem k proběhlým vánočním svátkům, ale jednoduché koláčky, sušenky nebo bábovku ke kávě nabídnou můžete. Jen bychom se měli vyhnout šlehačkovým a krémovým zákuskům, proti kterým by mohl namáhaný žaludek protestovat. Výborný nápad je upéct pečivo ve tvaru novoročních prasátek pro štěstí.
Domácí speciality
Nyní máte skvělou možnost blýsknout se domácími specialitami jako je domácí uzené maso či sýry, zabijačkové speciality apod.
Nápoje nealkoholické
Žízeň nejlépe zažene voda nebo minerálka, ale svým hostům můžete nabídnout domácí mošt, sirup nebo limonádu.
Mohlo by vás zajímat
Nápoje alkoholické
Koktejly a míchané nápoje jsou oblíbené, ale je potřeba mít cit a dost surovin k jejich výrobě. Také se hodí šejkr a výrobník na led. Potřebujete i vhodné skleničky a brčka. Ideální je, když se role barmana ujme najatý profesionál, protože pak se mohou všichni bavit bez vyrušování. Oživit můžete i kdysi velmi populární nápoj bowle, který zvládnete i sami.
Tak to s celkovou konzumací moc nepřežeňte, ať do dalšího roku vstoupíte v pohodě bez bolavého žaludku a hlavy v dlaních. Hodně zdraví, štěstí a lásky!
Silvestr a vítání nového roku
Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace.
Inspirujte se:
Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Obložené chlebíčky chystáme na sváteční příležitosti. Jak a čím je namazat, obložit a ozdobit? Poradí naše tipy
Naložené lahůdky se musí připravit předem. Naložit můžete uzeninu, sýry, zeleninu i maso
Ty nejlepší chlebíčky: Co se hodí na veku a čím obložit žitný chléb? Známe nejlepší kombinace!
Komentáře