Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jakou zeleninu sklízíme na srpnové zahradě? Máme pro vás výběr toho nejlepšího
Zdroj: Pixabay

Srpen nám nabízí velké bohatství úrody, kterou si můžeme dopřávat i z vlastních zahrad. Každý rok se lépe daří něčemu jinému, a když vysejeme nebo vysadíme dostatečně široký sortiment, vždy je z čeho vařit, co přidávat do salátu a co ochutnávat. Srpnová zelenina je plná barev, výborné chuti, svěžesti a vitamínů.

V druhé polovině léta konečně můžeme naplno sklízet plody svého úsilí. Tím nejatraktivnějším, co srpnové zahrady nabízí, jsou krásné a barevné plody, plodová zelenina nás těší především. Sklízíme ostošest, někteří z nás chodí sklízet s miskou, jiní s košíkem, další rovnou s kotoučkem (kolečkem). Každý je spokojený a raduje se z úrody. Sklizeň je vždy příjemná, ale doma nás čeká ještě zpracování úrody, které někdy bývá náročné.

Co sklízíme na zahradě v srpnu

Srpnová zahrada nabízí bohatou sklizeň různých druhů zeleniny. Všechny potřebují dostatek vláhy, leckdy i ochranu před některými škůdci. V srpnu sklízíme plodovou, listovou, košťálovou a kořenovou zeleninu. Každá z nich příjemně obohatí naši kuchyni a nabízí nám různé možnosti zpracování.

Sklizeň plodové zeleniny

Sklízení plodové zeleniny nás opravdu baví. Pokud nemáme příliš velké záhony, tak s radostí pozorujeme, jak přibývají krásně vybarvené plody v košíku. Ty nejoblíbenější jsou:

Sklizeň košťálové zeleniny

Košťálová zelenina potřebuje dobrou péči, vláhu, dostatek živin a často i ochranu před nepříjemnými škůdci. Příkladem škůdců je krásný motýl bělásek, který dovede svými housenkami jinak slibnou úrodu pořádně zdevastovat. Mezi nejčastěji pěstované druhy patří květák, zelí, kapusta, kedlubny a brokolice.

Sklizeň listové zeleniny

Různé druhy salátů a další listové zeleniny nás provází celou sezónou od jara až do podzimu. Kromě salátu můžeme pěstovat např. špenát, rukolu nebo polníček. Listovou zeleninu si dopřáváme především čerstvou, ale přebytek špenátu snadno zmrazíme. 

Sklizeň luskovin

Dorůstající lusky fazolek připravujeme nazeleno, jsou z nich výborné omáčky a když se urodí, můžeme je zavařovat v sladkokyselém nálevu nebo mrazit. Budeme pak mít postaráno o výborné omáčky na celou zimu. Sklízet můžeme ještě mladý hrášek, pokud jsme ho později zaseli, ale obvykle jeho sklizeň probíhá již začátkem července.

Sklizeň kořenové zeleniny 

Péče o kořenovou zeleninu nepatří mezi zahrádkáři k tomu nejoblíbenějšímu, ráda totiž zarůstá plevely a má poměrně dlouhou vegetační dobu. Když si jí ale trochu hledíme, můžeme si průběžně užívat bohatou sklizeň. Kořenová zelenina potřebuje pravidelné protrhávání, aby měla prostor k narůstání. Sklízíme především mrkev, případně kořenovou petržel. Na sklizeň celeru je ještě čas, v srpnu jen občas utrhneme jeho nať do polévky. Méně často se pěstuje pastiňák, ale jeho pěstování je poměrně snadné a úroda vysoká.

Sklizeň cibulovin

Cibuli a česnek již dosoušíme pod střechou, ale o to více se na záhonech daří pórku. Prospěje mu přihrnovat jeho spodní vybělené části. Sklízíme ho již nyní, a to průběžně podle potřeby. Protrháváme husté řádky, aby další rostliny mohly dobře narůstat. Pór při vaření výborně nahradí cibuli a pokrmům dá velmi dobrou chuť. Přebytek snadno zmrazíme.

Zelené natě po celou sezónu

A co ještě v srpnu sklízíme? Nejrůznější natě, podle toho, co jsme vyseli nebo pěstujeme jako trvalky. Po libosti si dopřáváme zelenou petrželku nebo pažitku, kterou je potřeba průběžně sestřihávat, jinak budeme mít jen žloutnoucí výhonky. Na dochucení jídel trháme natě libečku, celeru, kopru, majoránky a bazalky. I některé bylinky příjemně ochutí vařená jídla, příkladem je šalvěj.

Zeleninu sklízíme obvykle brzy ráno, dokud ještě není příliš rozehřátá sluníčkem. Po sklizni je pak svěží a více trvanlivá. Pokud sklidíme více, než spotřebujeme, nastává čas mrazit, sušit nebo zavařovat. Jednou z možností je skvělá čalamáda z mrkve, paprik a zelí. Máme pro vás video, podle kterého ji můžete připravit:

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli