Jakou zeleninu sklízíme na srpnové zahradě? Máme pro vás výběr toho nejlepšího
Srpen nám nabízí velké bohatství úrody, kterou si můžeme dopřávat i z vlastních zahrad. Každý rok se lépe daří něčemu jinému, a když vysejeme nebo vysadíme dostatečně široký sortiment, vždy je z čeho vařit, co přidávat do salátu a co ochutnávat. Srpnová zelenina je plná barev, výborné chuti, svěžesti a vitamínů.
V druhé polovině léta konečně můžeme naplno sklízet plody svého úsilí. Tím nejatraktivnějším, co srpnové zahrady nabízí, jsou krásné a barevné plody, plodová zelenina nás těší především. Sklízíme ostošest, někteří z nás chodí sklízet s miskou, jiní s košíkem, další rovnou s kotoučkem (kolečkem). Každý je spokojený a raduje se z úrody. Sklizeň je vždy příjemná, ale doma nás čeká ještě zpracování úrody, které někdy bývá náročné.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co sklízíme na zahradě v srpnu
Srpnová zahrada nabízí bohatou sklizeň různých druhů zeleniny. Všechny potřebují dostatek vláhy, leckdy i ochranu před některými škůdci. V srpnu sklízíme plodovou, listovou, košťálovou a kořenovou zeleninu. Každá z nich příjemně obohatí naši kuchyni a nabízí nám různé možnosti zpracování.
Sklizeň plodové zeleniny
Sklízení plodové zeleniny nás opravdu baví. Pokud nemáme příliš velké záhony, tak s radostí pozorujeme, jak přibývají krásně vybarvené plody v košíku. Ty nejoblíbenější jsou:
- rajčata - dopřáváme si je především čerstvá, ale jsou skvělá i k tepelné úpravě a ke konzervaci. Rajčat není nikdy dost.
- papriky - nabídka mnoha odrůd je tak široká, jako je široké i jejich využití. Papriky je potřeba umět pěstovat, ale když se vydaří, tak to stojí za to.
- okurky - jsou tou nejběžnější plodovou zeleninou, kterou si dopřáváme co nejvíce. Přebytky můžeme zavařovat a dokonce mrazit nebo z nich připravovat jedinečné kvašáky.
- cukety - získaly si velkou popularitu a stále si ji drží. S cuketami máme stále co vařit.
- patisony - využití je podobné jako u cuket. Jen si musíme poradit se semínky a tužší slupkou.
- dýně - začínají se krásně barvit na záhonech. I když patří více k podzimu, již koncem léta začínáme vařit skvělé dýňové polévky a další speciality.
Sklizeň košťálové zeleniny
Košťálová zelenina potřebuje dobrou péči, vláhu, dostatek živin a často i ochranu před nepříjemnými škůdci. Příkladem škůdců je krásný motýl bělásek, který dovede svými housenkami jinak slibnou úrodu pořádně zdevastovat. Mezi nejčastěji pěstované druhy patří květák, zelí, kapusta, kedlubny a brokolice.
Sklizeň listové zeleniny
Různé druhy salátů a další listové zeleniny nás provází celou sezónou od jara až do podzimu. Kromě salátu můžeme pěstovat např. špenát, rukolu nebo polníček. Listovou zeleninu si dopřáváme především čerstvou, ale přebytek špenátu snadno zmrazíme.
Sklizeň luskovin
Dorůstající lusky fazolek připravujeme nazeleno, jsou z nich výborné omáčky a když se urodí, můžeme je zavařovat v sladkokyselém nálevu nebo mrazit. Budeme pak mít postaráno o výborné omáčky na celou zimu. Sklízet můžeme ještě mladý hrášek, pokud jsme ho později zaseli, ale obvykle jeho sklizeň probíhá již začátkem července.
Sklizeň kořenové zeleniny
Péče o kořenovou zeleninu nepatří mezi zahrádkáři k tomu nejoblíbenějšímu, ráda totiž zarůstá plevely a má poměrně dlouhou vegetační dobu. Když si jí ale trochu hledíme, můžeme si průběžně užívat bohatou sklizeň. Kořenová zelenina potřebuje pravidelné protrhávání, aby měla prostor k narůstání. Sklízíme především mrkev, případně kořenovou petržel. Na sklizeň celeru je ještě čas, v srpnu jen občas utrhneme jeho nať do polévky. Méně často se pěstuje pastiňák, ale jeho pěstování je poměrně snadné a úroda vysoká.
Sklizeň cibulovin
Cibuli a česnek již dosoušíme pod střechou, ale o to více se na záhonech daří pórku. Prospěje mu přihrnovat jeho spodní vybělené části. Sklízíme ho již nyní, a to průběžně podle potřeby. Protrháváme husté řádky, aby další rostliny mohly dobře narůstat. Pór při vaření výborně nahradí cibuli a pokrmům dá velmi dobrou chuť. Přebytek snadno zmrazíme.
Zelené natě po celou sezónu
Zeleninu sklízíme obvykle brzy ráno, dokud ještě není příliš rozehřátá sluníčkem. Po sklizni je pak svěží a více trvanlivá. Pokud sklidíme více, než spotřebujeme, nastává čas mrazit, sušit nebo zavařovat. Jednou z možností je skvělá čalamáda z mrkve, paprik a zelí. Máme pro vás video, podle kterého ji můžete připravit:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
7 oblíbených zahradních rostlin, jejichž natě oceníme v kuchyni. Snadné pěstování, nenáročná péče a osvědčené recepty
Čalamáda z cukety: Připravte si na zimu tuto skvělou zeleninovou pochoutku k masu
Časté chyby při pěstování mrkve: Oblíbená kořenová zelenina se snadno pěstuje, ale péče o ni má svá úskalí
Komentáře