Sladké dezerty z mrkve jsou nejen krásně oranžové, ale také vláčné, chutné a zdravé
Mrkev je zdravá kořenová zelenina oranžové barvy a zemité nasládlé chuti. Hodí se nejen do slaných pokrmů jako je polévka nebo maso, ale dokonale doplní také sladké moučníky, ovocné saláty a dětské přesnídávky.
Moučníky se strouhanou zeleninou jako je mrkev, červená řepa nebo cuketa patří mezi oblíbené dobroty. Zelenina dodává těstu barvu, chuť, vláčnost, svěžest a vitamíny. Mrkev nahradí v korpusech i část cukru, protože je přirozeně sladká.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit mrkvový korpus
Očistíme sladkou mrkev, okrájíme jí konce a nastrouháme najemno:
- Připravíme si suchou směs - 2 hrnky celozrnné mouky, 1 hrnek třtinového cukru, 1 lžíci sody a kdo má rád - mleté ořechy.
- Do mokré směsi ušleháme 2 celá vejce, přidáme 1 hrnek oleje, nastrouhanou mrkev (0,5-1 kg), citrónovou kůru a špetku skořice.
- Každou směs smícháme zvlášť a nakonec spojíme. Mlékem doladíme hustotu, která má nejvíce připomínat lívancové těsto.
- Těsto nalijeme na plech s pečicím papírem nebo do vymazané a vysypané formy, kterou vložíme do horké trouby a pečeme na 180 °C.
- Povrch korpusu chráníme alobalem před připálením a občas zkusíme špejlí, zda je moučník upečený.
Jak využít mrkev i v jiných dezertech
Sladkou syrovou i vařenou mrkev můžeme využít i jinde:
- Strouhaná mrkev byla v minulosti levnou a dostupnou surovinou pro přípravu salátů a svačinek pro děti. Tradičně k ní patřila citrónová nebo pomerančová šťáva s cukrem, ale také strouhaná jablka nebo rozmačkaný banán.
- Mrkev chutná nejlépe s tvarohem, zakysanou smetanou, jogurtem se šlehačkou nebo s ricottou. Využijeme toho při přípravě sladkých pohárů. Mrkev můžeme smíchat i s čerstvým nebo kompotovaným ovocem.
- Mrkvové muffinky jsou bezvadnou svačinou na výlety a cestování s dětmi. Nejsou suché, ale naopak vláčné - upečené v papírových košíčcích jsou také hygienicky zabalené a dobře skladovatelné.
- S mrkví se experimentuje při výrobě mrkvové zeleninové zmrzliny. Mrkev přidáváme do křehkého těsta, jsou vhodné do náplní do šátečků, mohou být součástí dortových krémů a sladkého raw stravování.
Sladké drobečky
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Lilek se žampiony, kukuřicí a fazolkami
Přidáno před 2 hodinami
Tvarohový dip k zelenině i masu
Přidáno před 21 hodinami
Husí prsa s podzimním ovocem
Přidáno před 22 hodinami
Krůtí kousky podle asijské kuchyně
Přidáno 18. 9. 2024 07:50
Podzimní chilli salát
Přidáno 17. 9. 2024 20:00
Jemný švestkový koláč s drobenkou
Přidáno 17. 9. 2024 19:17
Přečtěte si Zobrazit více
Jak správně vyložit plech pečicím papírem? Poradíme vám jednoduchý postup
Jak vytvořit úžasné citronové měsíčky? Ochuťte je ořechy, čokoládou a rumem. O skvělou chuť se postará citronová poleva
Jak poznat správně upečený moučník pomocí špejle? Videonávod vám ukáže, jak na to
Komentáře