Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoce jsou významným křesťanským svátkem, kdy v noci ze soboty na neděli vstal Ježíš z mrtvých. Následující neděle a pondělí se dobrým jídlem a pitím oslavuje nový život a nové nadějné začátky.

Sladké Velikonoce se nesou ve znamení svátečních mazanců, beránků a jidášů. To ale není všechno, co můžeme o velikonočních svátcích mlsat. Nesmíme zapomenout na rodinná a přátelská setkání a na tradiční koledu pro malé i velké koledníky.

Velikonoční pečivo a moučníky

Velikonoční tradice se už nedodržují tak přísně jako v minulosti - ale rádi si pochutnáme na moučníku, který k velikonočním svátkům patří:

  • Nadýchané mazance a věnce se připravují z kynutého těsta plného vůní a chutí másla, mandlí, rozinek a citrónové kůry. Velikonoční věnec se navíc zdobí barevnými vajíčky, kraslicemi, stužkami a drobným cukrovím.
  • Sladký beránek symbolizuje Boží stádo, vedené Hospodinem. Připravujeme je z mnoha druhů těst a polev, zdobíme stužkou kolem krku a na podnose ho obkládáme barevnými vajíčky a malovanými perníčky.
  • Tradiční jidáše připomínají Jidášovu zradu a provaz, na kterém se oběsil. Jsou ze stejného těsta jako mazance, ale jejich tvar je šnek (jako smotaný provaz). Před podáváním se jidášky polévají medem, který je i v těstě.
  • Boží milosti patří mezi tradiční velikonoční pamlsky - drobné cukroví se připravuje z mouky, cukru, másla, smetany a bílého vína. Po vykrájení tvarů se boží milosti smaží na tuku a následně obalují v moučkovém cukru.

Pohoštění pro rodinu a přátele

Odpolední návštěvě je milé servírovat něco sladkého ke kávě a čaji:

  • Krémový dort je roztomilý a děti ho budou milovat o to více, pokud bude upečený z mechového těsta, ozdobený čokoládovými vajíčky v barevném pozlátku a marcipánovými ozdobami, které si budou moci hned sníst.
  • Rolády a řezy ve velikonočním duchu zdobíme marcipánovými mrkvičkami a vajíčky, cukrovím ve tvaru zajíčků a beránků nebo cukrářským zdobením, které si můžeme už předem vyrobit z bílkové polevy.
  • Zákusky a dortíky na nás působí velikonočně nejen svými dekoracemi, ale i svěží chutí citrónů a ovoce. Pro hosty můžeme připravit například barevné cupcaky, které jsou oblíbené pro svou velikost a snadné servírování.
  • Obyčejná bábovka na nás dýchne jarem, pokud přidáme do těsta oříšky, rozinky nebo kandované ovoce, které pak tvoří na řezu pěknou mozaiku. Stékaná poleva s cukrovými ozdobami udělá z bábovky slavnostní moučník.

Koleda pro malé i velké koledníky

Vlastnoručně vyrobená drobnost potěší koledníky více než vajíčko:

  • Malé perníčky s velikonočním motivem balíme každý zvlášť. Perníčky mohou být ve tvaru vejce, zajíčka či beránka. Krásné cukroví připravíme pomocí bílé nebo barevné bílkové polevy, kterou dále dekorujeme a malujeme. 
  • Dortíková vajíčka jsou určena k okamžité spotřebě. Balíme je do malých krabiček. Vajíčka pečeme a vykrajujeme z piškotového plátu, potřeme krémem a potáhneme marcipánem nebo potahovkou.
  • Drobné cukroví mohou připravit i kuchařky, které neumí zdobit perníčky, ale zvládnou vykrajované linecké kousky plněné marmeládou, polité čokoládou a ozdobené barevným cukrářským zdobením.
  • Čokoládové truffles jsou nepečené kuličky z piškotové, kokosové nebo ořechové hmoty, kterou obarvíme jedlými potravinářskými barvami stejně jako legendární kokosové kmeny. Kuličky máčíme do čokolády nebo barevné cukrové polevy.

Velikonoční vrkoč nebo věnec?

Velikonoce mají ve sladkém pečení svá vlastní pravidla a tradice. Jednou z nich je příprava a zdobení velikonočního vrkoče. Mnoho lidí si na jeho pečení netroufá, protože jim připadá příliš složité. Co třeba jednodušší velikonoční věnec? Můžeme ho upéct z těsta na mazanec a po ozdobení bude stejně krásný jako vrkoč. Pro inspiraci se podívejte na video, jak se věnec z kynutého těsta připravuje:

Sladké drobečky

Mnoho lidí si pamatuje ze svého dětství velká žlutá kuřátka, která se podobala indiánům - bílkovému sněhu s fondánovou polevou na velkém piškotu. Pokud jsme si vyzkoušeli přípravu indiánků, bude pro nás tvarování kuřátek už hračka. Velmi oblíbená jsou také sladká plněná vejce v pravých vaječných skořápkách.

Komentáře

Další tipy a triky