Slané rolky a roládky na pohoštění: Efektních a chutných možností je celá řada
Rolky nebo roládky, pokrájené na špalíčky nebo na kolečka, jsou výbornými chuťovkami pro všechny příležitosti. Jejich příprava může být jednoduchá, ale i složitá - záleží na tom, z jakých ingrediencí je připravujeme.
Slané roládky můžeme připravit i na poslední chvíli - stačí mít doma několik surovin, které k tomu potřebujeme. Rolky podáváme v celku, překrojené nebo rozkrájené na kolečka. V řezu vypadají nádherně a budou ozdobou jakéhokoli stolu.
Z čeho připravit roládky
Potřebné suroviny jistě najdeme v každé kuchyni:
- Z tortilly nebo pita chleba vytvoříme pevně utažené rolky, plněné pomazánkou, masem, salátem nebo zeleninou, rozkrájíme je na šikmé řezy.
- Z usmažených palačinek naslano vytvoříme vynikající plněné rolky, které můžeme ještě smažit, zapékat nebo konzumovat jen tak.
- Z masa připravíme roládky, které po naplnění upečeme. Plníme je šunkou, sýrem, vejci nebo směsí všech těchto surovin.
- Z toustového chleba vytvoříme roládky po odkrojení kůrky a rozválení válečkem. Pomažeme pomazánkou, naplníme a smotáme.
- Z šunky nebo ze salámu připravíme rolky, které plníme pomazánkami, sýrem nebo různými pěnami - například s česnekem, křenem.
- Z mořských řas je nejvhodnější připravit sushi rolky s rýží, kousky lososa, avokáda, manga a různé zeleniny.
- Z rýžového papíru vytvoříme výborné jarní závitky, které plníme salátem a zeleninou, nebo je smažíme na oleji dokřupava.
- Z plátkového sýra, který rozložíme na stůl, potřeme pomazánkou nebo salátem a zabalíme, uděláme výbornou roládku, kterou krájíme na kolečka.
- Z listového těsta připravíme rolky, které plníme šunkovou, vaječnou nebo sýrovou směsí, slaninou nebo kousky párků. Pečeme dočervena.
- Z cukety nebo okurky vzniknou spolu se sýrovou nebo tvarohovou pěnou výborné, zdravé chuťovky.
Čím plnit rolky a roládky
Někdy stačí použít i zbytky z lednice:
- Různé saláty s majonézou nebo s hustou zálivkou, míchané zeleninové saláty s bylinkami, bramborový nebo vajíčkový salát.
- Pomazánky - sýrová s česnekem, rybičková, tvarohová s bylinkami, se šunkou nebo s vejci na všechny způsoby.
- Sýr plátkový, tavený, Niva, Hermelín, Mozarella, tvaroh, zakysaná smetana nebo hustý jogurt.
- Šunka, salámy, uzeniny, anglická slanina, uzené maso, klobásy a párky.
- Zelenina čerstvá, sterilovaná nebo nakyselo.
- Zelené bylinky a koření.
Použít se dá vše, co po zabalení nevyteče a je skvělou kombinací všech ingrediencí. Podívejte se na naše video, jak připravit sýrovou roládu:
Silvestr a vítání nového roku
Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace.
Inspirujte se:
Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky
Komentáře