Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rolky nebo roládky, pokrájené na špalíčky nebo na kolečka, jsou výbornými chuťovkami pro všechny příležitosti. Jejich příprava může být jednoduchá, ale i složitá - záleží na tom, z jakých ingrediencí je připravujeme.

Slané roládky můžeme připravit i na poslední chvíli - stačí mít doma několik surovin, které k tomu potřebujeme. Rolky podáváme v celku, překrojené nebo rozkrájené na kolečka. V řezu vypadají nádherně a budou ozdobou jakéhokoli stolu.

Z čeho připravit roládky

Potřebné suroviny jistě najdeme v každé kuchyni:

  • Z tortilly nebo pita chleba vytvoříme pevně utažené rolky, plněné pomazánkou, masem, salátem nebo zeleninou, rozkrájíme je na šikmé řezy.
  • Z usmažených palačinek naslano vytvoříme vynikající plněné rolky, které můžeme ještě smažit, zapékat nebo konzumovat jen tak.
  • Z masa připravíme roládky, které po naplnění upečeme. Plníme je šunkou, sýrem, vejci nebo směsí všech těchto surovin.
  • Z toustového chleba vytvoříme roládky po odkrojení kůrky a rozválení válečkem. Pomažeme pomazánkou, naplníme a smotáme.
  • Z šunky nebo ze salámu připravíme rolky, které plníme pomazánkami, sýrem nebo různými pěnami - například s česnekem, křenem.
  • Z mořských řas je nejvhodnější připravit sushi rolky s rýží, kousky lososa, avokáda, manga a různé zeleniny.
  • Z rýžového papíru vytvoříme výborné jarní závitky, které plníme salátem a zeleninou, nebo je smažíme  na oleji dokřupava.
  • Z plátkového sýra, který rozložíme na stůl, potřeme pomazánkou nebo salátem a zabalíme, uděláme výbornou roládku, kterou krájíme na kolečka.
  • Z listového těsta připravíme rolky, které plníme šunkovou, vaječnou nebo sýrovou směsí, slaninou nebo kousky párků. Pečeme dočervena.
  • Z cukety nebo okurky vzniknou spolu se sýrovou nebo tvarohovou pěnou výborné, zdravé chuťovky.

Čím plnit rolky a roládky

Někdy stačí použít i zbytky z lednice:
  • Různé saláty s majonézou nebo s hustou zálivkou, míchané zeleninové saláty s bylinkami, bramborový nebo vajíčkový salát.
  • Pomazánky - sýrová s česnekem, rybičková, tvarohová s bylinkami, se šunkou nebo s vejci na všechny způsoby.
  • Sýr plátkový, tavený, Niva, Hermelín, Mozarella, tvaroh, zakysaná smetana nebo hustý jogurt.
  • Šunka, salámy, uzeniny, anglická slanina, uzené maso, klobásy a párky.
  • Zelenina čerstvá, sterilovaná nebo nakyselo.
  • Zelené bylinky a koření.

Použít se dá vše, co po zabalení nevyteče a je skvělou kombinací všech ingrediencí. Podívejte se na naše video, jak připravit sýrovou roládu:

 

Silvestr a vítání nového roku

Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace. 

Inspirujte se:

Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky 

Komentáře

Další tipy a triky