Slané vdolky bývaly doménou našich babiček. Chutnaly k omáčkám a polévkám
Vdolky si dnes většinou představujeme jako sladké a jemné pečivo, ozdobené povidly a tvarohem, přesto mnozí ještě pamatujeme, jak jednoduché slané vdolky z trouby naše babičky podávaly k omáčkám jako přílohu.
Dnes jsme si zvykli k omáčkám uvařit knedlíky, brambory, rýži či těstoviny, ale ani takové vdolky nejsou špatné. Nejchutnější jsou čerstvé. Vyzkoušejte je upéct třeba k houbové omáčce nebo k smetanové omáčce z fazolových lusků, pěkně okyselené a doplněné uvařeným vajíčkem nebo plátkem masa, chutnat budou i ke gulášové či čočkové polévce.
Z čeho upéct slané vdolky
Staročeské slané vdolky (rozpeky, rozpíčky) se pečou z kynutého těsta, do kterého můžete dát více druhů mouky (polohrubou, celozrnnou pšeničkou, špaldovou a menší množství žitné mouky), případně i malý podíl ovesných vloček - vdolky pak budou výživnější. Slané vdolky posypte hrubou solí a kmínem nebo mákem. Jednoduché bochánky upečte na plechu a používejte stejně jako jiné slané pečivo. Pokud vdolků upečete více, část si zamrazte na příště.
I vdolky nasladko jsou výtečné
Vyzkoušejte také výtečné bavorské vdolečky ozdobené nasladko marmeládou nebo švestkovými povidly. Dejte na ně ještě lžičku zakysané smetany či trochu tvarohu nebo šlehačky. Pak se do nich co nejdříve pusťte, protože nejlepší jsou brzy po usmažení.
Komentáře