Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak upéct dokonalé pusinky či laskonky. Z bílků můžete vytvořit opravdové pochoutky
Zdroj: Toprecepty.cz

Sněhové cukroví ze šlehaných bílků s cukrem je oblíbená nadýchaná a křupavá sladkost. Z dobře usušeného bílkového pečiva naše babičky dělaly i ozdoby na stromeček – kroužky věšely jako ozdoby a z pusinek sázených před pečením na položenou nit vyráběly sladké řetězy.

Když se řekne sněhové cukroví, ať už jsou to laskonky, pusinky nebo ořechové či mandlové křupinky, vždy je to dobrota. Takzvané bezé (baiser) je podobné, ale méně sladké, často obsahuje malé množství mouky, je měkčí a určené k rychlé spotřebě.

3 způsoby přípravy sněhové hmoty

Bílky necháme ohřát na pokojovou teplotu. Cukr používáme krupicový (pískový). Pak šleháme na tuhý sníh podle tohoto tipu:

Po zašlehání cukru můžeme do pevného sněhu šetrně vmíchat jemně strouhaný kokos, vanilku, skořici, kakao, potravinářské tekuté barvivo, marmeládu nebo mleté ořechy podle daného receptu. Tato za studena ušlehaná hmota je méně stabilní, měkká a hodí se spíše na zákusky pro rychlou spotřebu jako je bezé, dort Pavlova apod.

Na povrchu křupavé, uvnitř vláčné – takhle božsky chutná cukroví upečené z bílkového sněhu. Stačí do něj přidat různé přísady, vyhrát si s tvary a budete mít další druhy navíc. Mezi nejznámější jistě… Podívejte se na všechny bílkové cukroví.

Jiný způsob je šlehání bílků s cukrem nad párou: do misky dejte bílky a cukr a zavěste ji nad hrnec s vařící vodou (velmi mírný var). Pomalu šlehejte do zhoustnutí. Sníh by měl mít teplotu mezi 45 a 50 °C. Pak sejměte misku a došlehejte do vychladnutí. Teprve pak lehce vmíchejte příchutě. Tvary vyrobené touto metodou jsou pevné, pěkně drží tvar, po usušení jsou křupavé a velmi trvanlivé.
 
Ještě jiný způsob se svařeným cukrem je vhodný pro zkušené. Do pevně ušlehaného sněhu se zašlehá cukr svařený s trochou vody na tzv. "tlustou nit" (cukr se mezi prsty natáhne na silnější "nit"). Tato hmota je také trvanlivá.

Jak hmotu použijeme

Bílkovou hmotou naplníme zdobicí sáček s řezanou trubičkou a na plech vyložený papírem nebo fólií na pečení stříkáme tvary. Na spodní stranu papíru si můžeme tvary předkreslit. Nebo můžeme hmotu sázet pomocí dvou kávových lžiček. Bezé většinou natíráme na plech vyložený papírem na pečení.

Při přípravě laskonek natíráme vyšlehanou hmotu ochucenou kokosem nebo ořechy na šablonu s vyřezanými otvory (prodává se v domácích potřebách). Pak šablonu z plechu opatrně odstraníme.

Jak pečeme

Bezé rolády, štafetky apod (v těstě je mouka) pečeme ve středně vyhřáté troubě jako piškot, tj. 180 °C. Nepečeme dlouho, aby korpus zůstal pružný. Upečený poznáme párátkem nebo špejlí.

Pavlovu pečeme v mírně vyhřáté troubě při asi 130-150 °C. Troubu nesmíme otvírat, pečivo by kleslo. Necháváme ve vypnuté troubě dojít.

Bílkové pečivo vkládáme do trouby vyhřáté na 70-100 °C a spíš sušíme, než pečeme. Pečivo nesmí ztmavnout a suší se, dokud není i po rozlomení uvnitř suché a křupavé. Trvá to i 90 minut podle velikosti tvarů. Pomoci může ventilátor a pootevřená dvířka. Teplotu ale určitě nezvyšujte, tím pečivu spíš uškodíte. Po upečení by bylo uvnitř tahavé jako žvýkačka. Správně usušené poznáte tak, že jde z papíru sloupnout. Hotové a vychladlé pečivo uskladníme v suchu.

Upečené tvary můžete ještě plnit šlehačkou, krémy, marmeládou, zdobit polevami apod.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář