Jak udělat špenát na pánvi? Dáte přednost čerstvým listům nebo mraženému protlaku?
Špenát, spojovaný s Pepkem námořníkem, byl považován za zdravou potravinu, která zajistila strávníkům silné svaly. I když tomu tak úplně není, přesto jde o zeleninu plnou vitamínů a živin, kterou si mohou dopřát dospělí i děti.
Špenát máme k dispozici v několika variantách - koupený nebo vypěstovaný na zahrádce a špenátový protlak či listy v mraženém stavu. Listový špenát má velice rychlou tepelnou úpravu při zachování všech důležitých vitamínů a minerálů.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit listový špenát na pánvi
- Na pánvi rozehřejeme olivový olej a přidáme prolisovaný nebo nasekaný česnek. Necháme rozvonět.
- Do oleje nasypeme opraný a osušený špenát, mírně osolíme, necháme listy zavadnout za stálého obalování česnekovým olejem a hned podáváme.
- Špenát můžeme pár minut dusit, podlitý kapkou vody - takový se hodí k omáčkám, těstovinám, na palačinky nebo k masu - i mletému.
Jak připravit mražený špenát na pánvi
Špenát necháme mírně povolit nebo uzavřený sáček opláchneme horkou vodou:
- Na pánvi rozehřejeme olej a na něm necháme zesklovatět najemno pokrájenou cibuli a posléze prolisovaný česnek.
- Vložíme blok mraženého špenátu, podlijeme několika kapkami vody a necháme vše rozmrazit a prohřát.
- Špenát osolíme, opepříme a zahustíme špetkou mouky v trošce vody, jíškou nebo rozšlehaným vajíčkem. Vydusíme tekutinu a můžeme servírovat.
Špenát podáváme v salátech a pomazánkách, k dušenému i pečenému masu, k těstovinám a obilovinám, ve formě polévek a hustých omáček.
Mražený špenát je dostupný i v malých prodejnách na venkově, proto ho můžeme mít stále v zásobě. Nechte se při jeho přípravě inspirovat naším videem:
Komentáře