Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Špenát, spojovaný s Pepkem námořníkem, byl považován za zdravou potravinu, která zajistila strávníkům silné svaly. I když tomu tak úplně není, přesto jde o zeleninu plnou vitamínů a živin, kterou si mohou dopřát dospělí i děti.

Špenát máme k dispozici v několika variantách - koupený nebo vypěstovaný na zahrádce a špenátový protlak či listy v mraženém stavu. Listový špenát má velice rychlou tepelnou úpravu při zachování všech důležitých vitamínů a minerálů.

Jak připravit listový špenát na pánvi

Před vařením špenát opláchneme pod tekoucí vodou a osušíme:

Jak připravit mražený špenát na pánvi

Špenát necháme mírně povolit nebo uzavřený sáček opláchneme horkou vodou:

  • Na pánvi rozehřejeme olej a na něm necháme zesklovatět najemno pokrájenou cibuli a posléze prolisovaný česnek.
  • Vložíme blok mraženého špenátu, podlijeme několika kapkami vody a necháme vše rozmrazit a prohřát.
  • Špenát osolíme, opepříme a zahustíme špetkou mouky v trošce vody, jíškou nebo rozšlehaným vajíčkem. Vydusíme tekutinu a můžeme servírovat.

Špenát podáváme v salátech a pomazánkách, k dušenému i pečenému masu, k těstovinám a obilovinám, ve formě polévek a hustých omáček.

Mražený špenát je dostupný i v malých prodejnách na venkově, proto ho můžeme mít stále v zásobě. Nechte se při jeho přípravě inspirovat naším videem:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky