Jak získat časnou sklizeň špenátu? Máme dvě možnosti, vyberte si správný postup
Špenát je mimořádně oblíbená a často pěstovaná listová zelenina. V současnosti si můžeme koupit plastové krabičky s trhaným špenátem v průběhu celého roku, mražený je také k dispozici stále, ale ten před chvílí sklizený na zahradě chutná stejně nejlépe.
Pokud si přejeme na jaře sklízet špenát, máme dvě možnosti. Buď semínka odolné odrůdy vysejeme už na podzim (v září) nebo co nejdříve na jaře. Každá z těchto variant má své výhody i nevýhody. Nejpraktičtější je vyset část špenátu už na podzim, a část nechat až na jaro.
Jak získat časnou sklizeň špenátu
Vyberte si možnost, která vám nejvíce vyhovuje. Vyzkoušet můžete obě.
- Při podzimním výsevu může být nižší klíčivost a ne každá rostlina dobře přečká zimu. Listy jsou pak na jaře poměrně mohutné a tuhé. Výborně se hodí při vaření, podzimní špenát používáme k dušení i jako jako náplň do různého pečiva. Velmi chutná je špenátová pizza a lahůdkou jsou špenátové palačinky.
- Při časném jarním výsevu je klíčivost semen velmi dobrá, proto je nedáváme příliš nahusto. Vyséváme je brzy, aby rostliny včas začaly klíčit. Rostliny z pozdějších výsevů bývají náchylné k vybíhání do květu. Chuť jarního špenátu je velmi dobrá, listy jsou jemné a vhodné k přímé spotřebě zasyrova. Samozřejmě se dají také tepelně upravovat.
Ať tak či onak, po špenátu si naplánujte na záhon další rostliny. Může to být plodová zelenina (např. rajčata), kterou dáváme do země později (po zmrzlých), aby jí neuškodilo mrazivé počasí.
Podle následujícího receptu můžete vyzkoušet a ochutnat pohankové palačinky se špenátem.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
14 receptů na jídla pečená v sáčku: Vyzkoušejte snadné a čisté pečení plné chuti
Jak hluboko se sází rajčata. Díky správné výsadbě rostliny dobře zakoření
Buchty po ránu: Vaječnou tlačenku podle receptu Josefa Maršálka připravíte snadno. Hlavní je nechat ji zatuhnout, radí cukrář
Komentáře