Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Studené polévky osvěží, nasytí, doplní minerály a tekutiny vypocené v horkém počasí, ale nezatíží naše zažívání. Jižní národy moc dobře tyto polévky znají a připravují, protože oceňují jejich benefity pro zdraví.

Studené polévky jsou nejčastěji ovocné nebo zeleninové. I milovníci netradičních chutí zde najdou inspiraci. Podávají se vždy dobře vychlazené, někdy se doplňují ještě kostkami ledu. Pro větší sytivost můžeme k ovocným polévkám podávat piškoty, zeleninové doplnit sýrem, šunkou, vařeným vejcem nebo pečivem.

Ovocné studené polévky

Pamatujeme si je z dětství, většinou jde o rozmačkané bobulové ovoce, doplněné mlékem, smetanou nebo jiným mléčným produktem.  Známe však i polévku z jablek nebo hrušek, kdy ovoce rozvaříme, ochutíme, rozmixujeme a necháme vychladit.

Zeleninové studené polévky

Některé z nich jsou světově proslavené, např. vichyssoise (francouzská pórková), gazpacho (španělská rajčatová), chlodnik (litevská z červené řepy) nebo tarator (bulharská okurková). Za vyzkoušení určitě stojí každá z nich.

Polévkové speciality

Naše mlsné jazýčky nás i v létě ponoukají k experimentům. I studené polévky mohou být zajímavé a velmi netradiční. Jejich základ mohou tvořit bylinky, lilek nebo cuketa, či jiná zelenina. Výživnost zvýší např. šunka, strouhaný sýr, vařené vejce.

Přejeme dobrou chuť.

Další tipy a triky