Studené polévky: V letním horku jsou výborným řešením oběda nebo večeře
Studené polévky osvěží, nasytí, doplní minerály a tekutiny vypocené v horkém počasí, ale nezatíží naše zažívání. Jižní národy moc dobře tyto polévky znají a připravují, protože oceňují jejich benefity pro zdraví.
Studené polévky jsou nejčastěji ovocné nebo zeleninové. I milovníci netradičních chutí zde najdou inspiraci. Podávají se vždy dobře vychlazené, někdy se doplňují ještě kostkami ledu. Pro větší sytivost můžeme k ovocným polévkám podávat piškoty, zeleninové doplnit sýrem, šunkou, vařeným vejcem nebo pečivem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Ovocné studené polévky
Pamatujeme si je z dětství, většinou jde o rozmačkané bobulové ovoce, doplněné mlékem, smetanou nebo jiným mléčným produktem. Známe však i polévku z jablek nebo hrušek, kdy ovoce rozvaříme, ochutíme, rozmixujeme a necháme vychladit.
Zeleninové studené polévky
Některé z nich jsou světově proslavené, např. vichyssoise (francouzská pórková), gazpacho (španělská rajčatová), chlodnik (litevská z červené řepy) nebo tarator (bulharská okurková). Za vyzkoušení určitě stojí každá z nich.
Polévkové speciality
Naše mlsné jazýčky nás i v létě ponoukají k experimentům. I studené polévky mohou být zajímavé a velmi netradiční. Jejich základ mohou tvořit bylinky, lilek nebo cuketa, či jiná zelenina. Výživnost zvýší např. šunka, strouhaný sýr, vařené vejce.
Přejeme dobrou chuť.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Špenátové lívance s jablky
Přidáno před 12 hodinami
Kuřecí prso s květákovo-mrkvovou kaší
Přidáno před 14 hodinami
Švestkový koláč z jogurtového těsta
Přidáno před 15 hodinami
Proužkovaná střecha
Přidáno před 16 hodinami
Hořčicové řízky z krkovice a můj bramborový salát
Přidáno před 18 hodinami
Koláč ze špaldové mouky s kompotovaným ovocem a mandlemi
Přidáno 19. 9. 2024 20:42
Přečtěte si Zobrazit více
Výborné kynuté těsto na cokoliv: Je báječně vláčné a nadýchané, podle vyzkoušeného receptu ho zvládnete snadno
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Vepřový pekáček s hlávkovým zelím a noky: Štavnaté jídlo s dokonalou kombinací chutí potřebuje jen minimum času na přípravu
Komentáře