Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Studené polévky osvěží, nasytí, doplní minerály a tekutiny vypocené v horkém počasí, ale nezatíží naše zažívání. Jižní národy moc dobře tyto polévky znají a připravují, protože oceňují jejich benefity pro zdraví.

Studené polévky jsou nejčastěji ovocné nebo zeleninové. I milovníci netradičních chutí zde najdou inspiraci. Podávají se vždy dobře vychlazené, někdy se doplňují ještě kostkami ledu. Pro větší sytivost můžeme k ovocným polévkám podávat piškoty, zeleninové doplnit sýrem, šunkou, vařeným vejcem nebo pečivem.

Ovocné studené polévky

Pamatujeme si je z dětství, většinou jde o rozmačkané bobulové ovoce, doplněné mlékem, smetanou nebo jiným mléčným produktem.  Známe však i polévku z jablek nebo hrušek, kdy ovoce rozvaříme, ochutíme, rozmixujeme a necháme vychladit.

Zeleninové studené polévky

Některé z nich jsou světově proslavené, např. vichyssoise (francouzská pórková), gazpacho (španělská rajčatová), chlodnik (litevská z červené řepy) nebo tarator (bulharská okurková). Za vyzkoušení určitě stojí každá z nich.

Polévkové speciality

Naše mlsné jazýčky nás i v létě ponoukají k experimentům. I studené polévky mohou být zajímavé a velmi netradiční. Jejich základ mohou tvořit bylinky, lilek nebo cuketa, či jiná zelenina. Výživnost zvýší např. šunka, strouhaný sýr, vařené vejce.

Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky