Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V horku je vhodné podávat studené pohoštění. Stačí mít v lednici pár ingrediencí, ze kterých připravíme úžasné menu pro letní posezení na zahradě i na doma. Některé pokrmy si můžeme připravit i den předem.

V letních dnech se žádné hostitelce nechce stát u sporáku a vařit jídla, která nikdo neocení. Zapomeneme na guláš, zapečené tousty a svařák, raději připravíme lehká a svěží jídla, která můžeme nachystat i den předem nebo použít polotovary.

1

Co znamená studené pohoštění

Jsou to pokrmy, které připravíme syrové nebo z polotovarů. Nemusíme nic vařit, smažit, péct ani grilovat. V letních vedrech se do teplých pokrmů nikomu nechce. Naopak studené pohoštění je vítané - ať jde o chlebíčky, zmrzlinu nebo cukroví, které si předpečeme v chladných dnech a pak jen naplníme.

2

Co se dá připravit předem

Už několik dnů předem můžeme upéct polotovary z křehkého těsta, které chceme naplnit krémem - sladkým či slaným. Den předem připravíme pečivo z listového těsta, zálivky na salát nebo pomazánky na chlebíčky. Pro děti vyrobíme nanuky. Nakoupíme suroviny na obložené talíře, nezapomeneme na ovoce a zeleninu.

3

Studené polévky a hlavní jídla

Oběd nebo večeře neznamená, že budeme stát půl dne v kuchyni u rozpálených hrnců. Studená polévka z okurek, rajčat nebo řepy je chutná i bez uvaření. K hlavnímu jídlu podáváme bramborový nebo těstovinový salát se šunkou, studený masový nářez, míchanou zeleninu nebo plněné sendviče.

4

Studené slané pohoštění

I když nemáme veku na chlebíčky, nemusíme se jich vzdát. Pokud máme doma rohlíky, připravíme z nich jednohubky a minichlebíčky. S obloženými talíři nikdy nešlápneme vedle. Okurkové závitky, šunkové rolky, rajčatové soudečky nebo krekry, plněné pomazánkou - to vše je pro hosty jako stvořené.

5

Studené dezerty a moučníky

Pro horký letní den se nejvíce hodí dezerty do skleničky. Připravíme lehký tvarohový nebo jogurtový krém, bílkovou pěnu nebo chia pudink, vše ozdobíme čerstvým ovocem. Pro slavnostní příležitosti volíme nepečené smetanové dorty, ovocné saláty či plněné košíčky, které upečeme předem.

6

Studené alko a nealko nápoje

Osvěžující chlazené nápoje nás nejen ochladí, ale dodají nám potřebnou energii. K chlazení potřebujeme lednici nebo kostky ledu. Nápoje připravujeme z vody nebo minerálky, z ovoce či zeleniny. Sladíme jen málo, zato dodáváme vitamíny v podobě citrónové šťávy. Destilát vyměníme za vinný střik nebo ovocný koktejl.

7

Ledové pohoštění z mrazáku

Nejoblíbenější letní dobrotou pro děti a dospělé jsou nanuky a zmrzliny od vodových až po tvarohové a extra smetanové; ovocné dřeně, tříště, sorbety a mléčné koktejly z mléka a mraženého ovoce. Novinkou v mraženém pohoštění jsou zmrzlinové dezerty - celé dorty a řezy.

8

Potraviny, které máme po ruce

Nečekaná návštěva nebo hladová rodina nás nezaskočí, pokud budeme mít doma suroviny, nezbytné pro přípravu rychlého pohoštění. Stačí mít v mrazáku dvě bagety, v lednici balenou šunku a plátkový sýr, kyselé okurky a skleničku majonézy. Z těchto surovin připravíme nejen chlebíčky, ale také salát.

9

Studený raut pro větší návštěvu

Raut je pohoštění ve formě švédského stolu, odkud si každý nabírá občerstvení sám podle chuti. Při zahradním rautu je velice důležité chladit potraviny pomocí suchého ledu. Pokud to bude možné, přikryjeme pokrmy síťkami, poklopy a víky na ochranu proti hmyzu.

10

Jak uchovávat studené pohoštění

Vše, co se může zkazit nebo roztéct, uchováváme v lednici - saláty, pomazánky, uzeninu, aspik, hotové chlebíčky a jednohubky. Nejvhodnější jsou sklenice nebo dózy s víkem, které se mohou i stohovat, pokud na ně máme místo. Poháry, zákusky a dortíky zdobíme až těsně před podáváním.

Několik dnů předem si připravíme zelný salát, který napěchujeme do sklenic, uložíme v chladu a odebíráme podle potřeby. Podívejte se na video, kde vám ukážeme podrobný postup:

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky