V létě chladné polévky osvěží a doplní důležité tekutiny i minerály. Navíc skvěle chutnají. Vyzkoušejme oblíbené recepty
Při teplém letním počasí máme chuť na něco, co nás ochladí, a přitom dodá živiny. Studené polévky tento požadavek skvěle splní. Můžeme si vybrat mezi ovocnou nebo zeleninovou polévkou. Náš článek představí ty nejznámější.
Studené polévky lze rozdělit na ovocné a zeleninové. Hlavní složkou bývá voda, mléko nebo mléčný zakysaný výrobek (např. kefír, jogurt). Podáváme je dobře vychlazené, někdy můžeme do talířů přidat ledové kostky.
Polévky ovocné
K jejich přípravě nejčastěji používáme bobulové ovoce, které v té době dozrává, ale výborná polévka je i z letních jablek. Většinou stačí dobře zralé ovoce jen rozmačkat. Některé druhy rozvaříme a pak teprve rozmačkáme nebo prolisujeme. Svěžest polévce dodá citronová nebo limetková šťáva. Často se polévka doplňuje smetanou, mlékem nebo kyselým mlékem. Polévku můžeme podávat s dlouhými piškoty či oplatkami.
Zeleninové studené polévky
Na zeleninové polévky se skvěle hodí plodová zelenina, která má zrovna svou nejlepší sezonu. Většinou stačí zeleninu drobně nakrájet nebo rozmixovat, pak je příprava opravdu rychlá. Polévku na talíři vždy pokapeme kvalitním olejem, abychom lépe využili vitamíny rozpustné v tucích.
Nejznámější studené polévky
Tvrdou zeleninu předem upečeme nebo uvaříme (podusíme). Nejznámější studená polévka je gaspacho, tarator nebo vichyssois, ale v našem bohatém receptáři jich najdeme mnohem více. Velkým jedlíkům k polévce nabídneme kousek pečiva nebo krutonky.
Komentáře