Sugo: Italská rajčatová omáčka s bazalkou se skvěle hodí na pizzu i těstoviny
Pokud se řekne Itálie, mnoho z nás si vybaví moře, pizzu a špagety pomodoro. Základ typických italských jídel ve většině případů tvoří červená hustá omáčka, které se říká sugo. Jak si ji vyrobit doma a zpracovat tak úrodu červených rajčat, kterých je teď všude mnoho, vám poradíme v dnešním článku.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Do jakých jídel sugo přidat
Jak si připravit sugo doma
Pokud vaše zahrada překypuje nadúrodou zralých rajčat, můžete se do omáčky směle pustit. Představíme vám oblíbený rajčatový recept od našich čtenářů.
- Na základní dávku, kdy máte z rajčat předpřipravený 1 kg protlaku, budete dále potřebovat 3 lžíce oleje, 7-8 lístků bazalky a sůl podle chuti.
-
Základní rajčatový protlak si připravíme tak, že rajčata omyjeme, rozkrojíme napůl a lžící odstraníme vnitřky.
-
Bazalku pokrájíme nahrubo.
-
Nachystáme si sklenice, které vysterilizujeme i s víčky.
-
Pokrájená rajčata vložíme do hrnce, podlijeme troškou vody a za občasného míchání rozvaříme v odkrytém hrnci.
-
Rozvařená rajčata propasírujeme přes síto nebo přes pasírovač.
-
Hmotu vrátíme zpět do odkrytého hrnce, přidáme olej a sůl, poté mírným varem odpaříme na požadovanou hustotu.
-
Nakonec do horkých rajčat vhodíme pokrájenou bazalku.
-
Naplníme do vysterilizovaných sklenic a zavaříme při 85 °C po dobu 35 minut.
Připravte si pizzu jako z restaurace
A jaké italské jídlo si nejraději dáváte na dovolené vy? Podělte se s námi o své zkušenosti v komentáři pod článkem.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
7 jídel z rajčat: Připravte si skvělá letní jídla podle nejoblíbenějších receptů
Co dát na pizzu? Upečte si doma takovou, která si nezadá ani s pravou italskou
Největší hvězda němého filmu Rudolph Valentino: Místo dívek snil o špagetách, ke kterým připravoval omáčku z rajčat a ančoviček
Komentáře