Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Švýcarský bílkový sníh, meringue suisse, se připravuje šleháním bílků v horké vodní lázni. Při důsledném dodržení postupu získáme bílou, pevnou a jemnou nadýchanou pěnu, která se lehce třpytí.

Švýcarský meringue je jeden ze tří základních druhů přípravy bílkového sněhu, kdy se bílky šlehají ve vodní lázni. Italský způsob využívá horký cukrový rozvar a francouzský způsob je šlehání bílků zastudena s následnou tepelnou úpravou.

Jak připravit švýcarský sníh

Na 100 g bílků potřebujeme 200 g cukru krupice:

  • Bílky šleháme metlou v čisté kovové misce. Misku postavíme na kastrol s horkou vodou (nesmí se dotýkat hladiny) a spolu s cukrem pilně šleháme.
  • Jakmile mezi prsty ucítíme, že se krystalky cukru rozpustily, začneme šlehat ručním elektrickým šlehačem.
  • Teplota směsi by měla být 60–70° C. Bílky se nesmí na stěnách misky usazovat - to je známka toho, že se začínají vařit.
  • Po dosažení husté, lesklé pěny sundáme misku z vodní lázně a sníh šleháme, dokud nemá pevné špičky. Po říznutí nožem se řez neslije.

Ze švýcarského sněhu se nejčastěji připravují křehké pusinky, které můžeme obarvit jedlými barvami a posypat cukrářským zdobením. Také dort Pavlova, makronky, laskonky, náplně do kremrolí, ježci a kokosky mají v receptu "vařený sníh". V našem videu uvidíte, jak se sladké pusinky připravují:

 

Komentáře

Další tipy a triky