Švýcarský bílkový sníh je způsob šlehání bílků v horké vodní lázni
Švýcarský bílkový sníh, meringue suisse, se připravuje šleháním bílků v horké vodní lázni. Při důsledném dodržení postupu získáme bílou, pevnou a jemnou nadýchanou pěnu, která se lehce třpytí.
Švýcarský meringue je jeden ze tří základních druhů přípravy bílkového sněhu, kdy se bílky šlehají ve vodní lázni. Italský způsob využívá horký cukrový rozvar a francouzský způsob je šlehání bílků zastudena s následnou tepelnou úpravou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit švýcarský sníh
Na 100 g bílků potřebujeme 200 g cukru krupice:
- Bílky šleháme metlou v čisté kovové misce. Misku postavíme na kastrol s horkou vodou (nesmí se dotýkat hladiny) a spolu s cukrem pilně šleháme.
- Jakmile mezi prsty ucítíme, že se krystalky cukru rozpustily, začneme šlehat ručním elektrickým šlehačem.
- Teplota směsi by měla být 60–70° C. Bílky se nesmí na stěnách misky usazovat - to je známka toho, že se začínají vařit.
- Po dosažení husté, lesklé pěny sundáme misku z vodní lázně a sníh šleháme, dokud nemá pevné špičky. Po říznutí nožem se řez neslije.
Ze švýcarského sněhu se nejčastěji připravují křehké pusinky, které můžeme obarvit jedlými barvami a posypat cukrářským zdobením. Také dort Pavlova, makronky, laskonky, náplně do kremrolí, ježci a kokosky mají v receptu "vařený sníh". V našem videu uvidíte, jak se sladké pusinky připravují:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Losos na páře se smetanovou omáčkou a přílohou ve varném mixéru
Přidáno před 6 hodinami
Grilované ovoce s medem
Přidáno před 7 hodinami
Čirokový koláč s ovocem
Přidáno před 11 hodinami
Bulgur s pečenou dýní, cuketou a žampiony
Přidáno před 12 hodinami
Vajíčková lahůdková pomazánka se sýrem
Přidáno před 21 hodinami
Chowder s treskou
Přidáno před 23 hodinami
Komentáře