Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sekaná je masný výrobek z mletého masa, vajec, strouhanky, česneku a koření. Dříve se sekaná označovala jako fašírka a patřila k tradičním zabíjačkovým pochoutkám. Sekaná a karbanátky mají stejné složení.

Sekaná patří k oblíbeným pokrmům našich kuchyní, jídelen a restaurací. Na plátcích sekané si pochutnáme v kombinaci s bramborovou kaší, vařenými nebo opečenými bramborami nebo s rozkrojenou houskou. Sekaná ve svíčkové nebo v rajské omáčce je v některých rodinách tradiční pochoutkou.

Jaké je tajemství nejlepší sekané

Dodržením správného postupu při přípravě bude sekaná dokonalá:

  • Soudržnost masové směsi - té docílíme dvojím umletím předem osoleného masa, poctivým prohnětením bez zahřívání (s průběžným chlazením v lednici) a několikaterém upuštěním masové směsi na sekanou z výšky na stůl.
  • Šťavnatost masové směsi je velice důležitá - pokrm nesmí být drobivý a suchý. Do směsi přidáme pokrájené pečivo (rohlíky, housky), namočené v mléce. Hustotu doladíme mlékem. Taková sekaná při pečení nepraská.
  • Dochucení masové směsi nesmíme podcenit. Někdo má rád hodně česneku, jiný zase mletou papriku, hrášek, sýr nebo kousky slaniny. Pozor si musíme dát na množství soli v sekané, pokud solíme maso už před umletím.

Nejlepší sekaná je ta, kterou pečeme doma podle rodinných receptů. Není důležité, jestli jsme do sekané zabalili klobásku nebo vejce, jestli jsme ji potřeli olejem nebo kečupem - stále je nejchutnější ta, kterou mají rádi členové naší rodiny.

Kdybyste přece jen chtěli vyzkoušet jiný recept, podívejte se v našem videu na přípravu sekané z cukety. Dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky