Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tarhoňa je těstovinový výrobek, známý ze slovenské a maďarské kuchyně, kde se používá jako příloha i hlavní jídlo. Koupená tarhoňa má tvar zrnek kulaté rýže, ale podomácku se vyrábí ze strouhaného nudlového těsta.

Těstovinová rýže tarhoňa sice nemá s rýží nic společného, ale používá se všude tam, kde se používá rýže - k dušenému a pečenému masu, ke guláši a k libovolné zelenině včetně čerstvých a sušených hub. Připravuje se z ní rizoto a zapéká se.

Jak připravit tarhoňu s uzeným a houbami

Oblíbený recept se připravuje dušený i zapékaný v troubě:

  • Namočíme sušené houby - pokud máme čerstvé, očistíme je, pokrájíme a opečeme na sádle.
  • V kastrole orestujeme cibuli a když mírně zhnědne, vsypeme do ní tarhoňu. Směs opékáme, dokud nemá tarhoňa zlatavou barvu.
  • K pokrmu přidáme koření - mletý kmín, sladkou papriku a pepř, promícháme a přisypeme pokrájené uzené maso a houby i s vodou, ve které se máčely.
  • Pokud uzené maso nemáme, použijeme zbytky vepřového kolena s vývarem a pokrájenou uzenou slaninku, která dodá pokrmu báječnou chuť.
  • Pokrm přikryjeme pokličkou a jednu hodinu dusíme. Pak do něj přimícháme utřený česnek a rozemnutou majoránku, dochutíme a necháme dojít. 
Pokrm připomíná houbového kubu, ale mnoho lidí kroupy nemusí - tarhoňa je vhodná a chutná náhrada.

Jak připravit tarhoňu s uzeným a houbami? Podívejte se na kompletní recept i na komentáře u receptu, pomohou vám předejít různým chybám při vaření.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky