Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co je to tempeh? Jedná se o uvařené sójové boby, které se naloží do speciální tempehové kultury a nechají zfermentovat do bílé, pevné hmoty. Díky vysokému obsahu bílkovin je tempeh vhodný pro vegetariány a vegany.

Tempeh není potravinou pro všechny - má specifickou zemitou chuť, kterou však lze zmírnit marinováním. Zároveň je ale lehce stravitelný a plný bílkovin, a tak je vhodnou náhražkou masa pro lidi, kteří ho z jakéhokoliv důvodu nekonzumují.

Druhy tempehu a jejich úprava

Tempeh existuje v různých formách a připravit si ho můžete i doma. Zorientujte se s námi v druzích sójového tempehu společně s tím, jak je chutně připravit:

  1. Bílý (natural) tempeh se musí tepelně upravit, aby se deaktivovala tempehová kultura - plíseň, která by mohla dále růst ve vašem těle.
    Tip: Tempeh je chutný vařený, smažený, pečený, dušený i grilovaný - to platí pro všechny jeho druhy.
  2. Smažený tempeh můžete bez obav konzumovat ihned po rozbalení bez jakékoliv tepelné úpravy. Přesto je chutnější, pokud ho ještě krátce osmahnete.
  3. Uzený tempeh lze stejně jako ten smažený konzumovat bez tepelné úpravy. Chcete-li si však více pochutnat, ugrilujte ho nebo osmahněte na pánvi.
  4. Marinovaný tempeh je také bez omezení ke konzumaci, ale tak jako ostatní druhy, i tento je podstatně chutnější po pobytu na rozpálené pánvi.

Kromě nejznámějšího sójového existují tempehy i z jiných surovin. Narazit tak můžete na tempeh hrachový nebo také lupinový (vyráběný z vlčího bobu).

Jak využít tempeh v kuchyni

Tempeh je chutnou součástí nejrůznějších pokrmů - skvělý je v rizotech i těstovinách, zapečený s bramborami i zeleninou, ale také v guláších či hamburgerech. Použít ho můžete zkrátka všude, kde byste jinak využili maso. Pochutnáte si a zároveň doplníte potřebné bílkoviny pro vaše tělo. Inspirovat se můžete našimi recepty.

Využití tempehu v kuchyni je velmi široké a připravit z něj můžete ta nejchutnější jídla. Vyzkoušíte náš tip v podobě bezmasých švédských kuliček, které se jednoduše osmaží a následně se podávají s brusinkovou marmeládou nebo hořčicí?

Komentáře

Další tipy a triky