Tempeh v kuchyni: Víte, jak na jeho snadnou přípravu a využití v pokrmech?
Co je to tempeh? Jedná se o uvařené sójové boby, které se naloží do speciální tempehové kultury a nechají zfermentovat do bílé, pevné hmoty. Díky vysokému obsahu bílkovin je tempeh vhodný pro vegetariány a vegany.
Tempeh není potravinou pro všechny - má specifickou zemitou chuť, kterou však lze zmírnit marinováním. Zároveň je ale lehce stravitelný a plný bílkovin, a tak je vhodnou náhražkou masa pro lidi, kteří ho z jakéhokoliv důvodu nekonzumují.
Mohlo by vás zajímat
Druhy tempehu a jejich úprava
Tempeh existuje v různých formách a připravit si ho můžete i doma. Zorientujte se s námi v druzích sójového tempehu společně s tím, jak je chutně připravit:
- Bílý (natural) tempeh se musí tepelně upravit, aby se deaktivovala tempehová kultura - plíseň, která by mohla dále růst ve vašem těle.
Tip: Tempeh je chutný vařený, smažený, pečený, dušený i grilovaný - to platí pro všechny jeho druhy. - Smažený tempeh můžete bez obav konzumovat ihned po rozbalení bez jakékoliv tepelné úpravy. Přesto je chutnější, pokud ho ještě krátce osmahnete.
- Uzený tempeh lze stejně jako ten smažený konzumovat bez tepelné úpravy. Chcete-li si však více pochutnat, ugrilujte ho nebo osmahněte na pánvi.
- Marinovaný tempeh je také bez omezení ke konzumaci, ale tak jako ostatní druhy, i tento je podstatně chutnější po pobytu na rozpálené pánvi.
Kromě nejznámějšího sójového existují tempehy i z jiných surovin. Narazit tak můžete na tempeh hrachový nebo také lupinový (vyráběný z vlčího bobu).
Jak využít tempeh v kuchyni
Tempeh je chutnou součástí nejrůznějších pokrmů - skvělý je v rizotech i těstovinách, zapečený s bramborami i zeleninou, ale také v guláších či hamburgerech. Použít ho můžete zkrátka všude, kde byste jinak využili maso. Pochutnáte si a zároveň doplníte potřebné bílkoviny pro vaše tělo. Inspirovat se můžete našimi recepty.
Využití tempehu v kuchyni je velmi široké a připravit z něj můžete ta nejchutnější jídla. Vyzkoušíte náš tip v podobě bezmasých švédských kuliček, které se jednoduše osmaží a následně se podávají s brusinkovou marmeládou nebo hořčicí?
Komentáře