Točený dort je výborný moučník, jehož tajemství objevíte až po rozkrojení

Točený, brněnský nebo také roládový dort je moučník, ve kterém se po rozkrájení objeví pravidelně se střídající svislé vrstvy piškotu a barevně odlišného krému. Dort je vlastně jedním velkým řezem plněné rolády.
Na první pohled by nikdo ani nepoznal, jaké tajemství se uvnitř dortu skrývá. Až po jeho rozkrojení zjistíme, že se neskládá z vodorovných vrstev, ale ze svislých proužků, které tvoří piškotový korpus a máslový krém. Navíc k přípravě točeného dortu nepotřebujete formu, postačí jen plech. Otázkou je - jak toho docílit?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak postupovat u točeného dortu
Příprava je možná jednodušší než u klasického dortu. Skládá se ze dvou kroků:
- Připravíme si krém. Aby byl dort dostatečně pevný, volíme krém pudinkový, krém máslový s pudinkem nebo čokoládovou ganache. Krém by měl mít jinou barvu než korpus - ke světlému korpusu tedy volíme čokoládové krémy.
- Na plech položíme pečicí papír. Připravíme si těsto na roládu podle oblíbeného receptu, nalijeme ho na papír a upečeme. Některá těsta musíme smotat a nechat vychladnout, jiná se nemotají a přesto nepraskají.
Jak vytvořit točený dort
Popis zní složitě, ale postup je opravdu jednoduchý:
- Plát těsta položíme na vál a okraje odřízneme tak, abychom získali čtverec nebo obdélník s rovnými stranami. Celou plochu piškotu nyní potřeme stejnoměrně krémem (pod něj můžeme natřít oblíbenou marmeládu).
- Změříme okraj plátu a vydělíme ho požadovanou výškou dortu. Příklad: plát o šíři 32 cm vydělíme 8 cm a získáme tím 4 pruhy. Naznačíme si okraje řezů a rádýlkem nakrájíme stejně dlouhé pásy.
- Na servírovací podložku začneme od středu rolovat roládu "na stojato". Pruhy pevně lepíme jeden k druhému, dokud nám nedojdou. Veliký dort bude vhodnější připravit z dvojitého množství ingrediencí.
- Moučník potřeme po celém povrchu krémem, necháme vychladit v ledničce a pak ozdobíme - stejně jako každý jiný dort - stékanou polevou, růžičkami z krému nebo ze šlehačky, ovocem nebo různými ozdobami.
Sladké drobečky
Zkušenější kuchařky si mohou s barvami dortu pohrát - pro ně bude snadné vytvořit barevnou mozaiku pomocí dvou druhů krémů nebo proložit krém kousky barevného ovoce. Po rozkrojení je moučník velmi dekorativní - je složený ze světlých a tmavých svislých proužků. Aby se při krájení nerozpadal, necháme ho vychladit.
Komentáře