7 nejoblíbenějších receptů z červené řepy. Připravit můžeme pomazánky, saláty, polévky a další chutná jídla
Nebojme se začlenit do našich jídel červenou řepu, stačí ji dobře nakombinovat s ostatními ingrediencemi a výsledkem bude chutné a zdravé jídlo. Jak ho připravit, poradí naše nejoblíbenější recepty.
1. místo
Oloupanou řepu nakrájíme na tenké plátky, které poté klademe do zapékací mísy, zasypeme bylinkovou solí, pepřem, strouhaným sýrem a zalijeme smetanou. Pokračujeme, dokud nespotřebujeme veškerou řepu, poté dáme vše zapéct. Hotovou řepu podáváme buď jako přílohu, nebo jako samostatný pokrm.
2. místo
Skvělá pomazánka ze syrové řepy nás bude lákat svou výraznou barvou. Řepu nastrouháme a poté důkladně promícháme s lučinou, nastrouhaným Eidamem, česnekem, pepřem a solí. Hotovou pomazánku podáváme s čerstvým celozrnným pečivem.
3. místo
Červenou řepu lze připravit i formou salátů, ve kterých se skvěle doplňuje s chutí sýrů. Řepu uvaříme doměkka, nastrouháme a promícháme s jogurtem, česnekem a solí. Na talíři posypeme nakrájenými vlašskými ořechy, Nivou a bylinkami. Podáváme s čerstvým pečivem.
4. místo
V alobalu upečeme řepu s česnekem, připravíme si karamelizovanou cibuli a medovou zálivku. Na talíř nakrájíme na tenké plátky upečenou řepu, doplníme sýrem Feta, rukolou, karamelizovanou cibulí a vše přelijeme zálívkou.
5. místo
Boršč je oblíbená vydatná polévka z masa, zelí a červené řepy. Dobře uvařený hovězí vývar postupně ochutíme a přidáváme brambory, zelí, cibuli, mrkev a červenou řepu. Servírujeme se zakysanou smetanou, koprem a petrželkou.
6. místo
Z řepy můžeme také vyzkoušet zajímavou variaci na slané palačinky. Připravíme těsto na palačinky z předem uvařené řepy, vajec, česneku, mouky, soli a mléka. Těsto necháme odpočinout a poté z něj upečeme palačinky. Vychladlé palačinky natřeme náplní z křenu, pomazánkového másla a sýru Palouček. Můžeme podávat nakrájené jako jednohubky, doplněné o syrovou zeleninu.
7. místo
Řepu lehce zakomponujeme i do sladkých moučníků, bude se perfektně doplňovat s čokoládou a kakaem, čehož je v tomto receptu opravdu poctivá porce. Korpus z předem uvařené řepy, kakaa a nalámané čokolády upečeme v dortové formě. Poté dozdobíme polevou z čokolády, zakysané smetany, cukru a vaječného koňaku. Při servírování ještě doplníme šlehačkou i ovocem a můžeme se pustit do dobroty.
Další zajímavé a oblíbené recepty, jak zpracovat červenou řepu, najdete v následujícím článku.
Komentáře