Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vyzkoušejte 7 nejlepších receptů z dýně hokkaido. S podzimní královnou se skvěle pracuje a jídla z ní výborně chutnají
Zdroj: Top recepty

S končícím létem přichází období dýní. Krásně vybarvené dýně hokkaido nás oslní malým množstvím kalorií, ale naopak velkým množstvím betakarotenu, vitamínu C, draslíku a hlavně příjemnou chutí.

S dýní hokaiddo se velmi dobře pracuje, protože není potřeba okrajovat slupku. Dýni tedy jen opláchneme, vydlabeme lžící semínka a odkrojíme stopku. Pak už ji nakrájíme na požadovanou velikost či tvar, a můžeme se pustit do vaření, pečení či smažení. 

1. místo

Gratinovaná dýně s bramborami je chutné a lákavé jídlo. Dýni, brambory a cibuli nakrájíme na tenké plátky, které narovnáme do zapékací mísy, zalijeme smetanou, posypeme kořením a dáme péct. Těsně před dopečením posypeme sýrem a v troubě necháme zezlátnout. 

2. místo

Toto jednoduché a rychlé jídlo z dýně a kuskusu připravíme tak, že dýni nakrájíme na plátky, rozložíme na plech a zakápnuté olivovým olejem pečeme doměkka. Mezitím si připravíme kuskus ze zeleninového vývaru. Polovinu upečených dýní nakrájíme na kostky a vmícháme do hotového kuskusu. Na talíř servírujeme kuskusovo-dýňovou směs, obložíme zbylými plátky dýně a ochutíme chilli omáčkou.

3. místo

Dýňová polévka je rychlá a velmi chutná. Dýni nakrájíme na kostičky, vhodíme do vroucího vývaru a vaříme do změknutí. Přidáme prolisovaný česnek a umixujeme tyčovým mixérem dohladka. Poté už jen dochutíme kořením a solí. Na talíři můžeme ozdobit zakysanou smetanou a máme hotovo. 

4. místo

Jedná se o méně obvyklý recept z dýně, který může ozvláštnit náš podzimní jídelníček. Dýni nakrájíme na měsíce a poté je obalujeme v trojobale, který  je obohacený o strouhaný sýr. Klademe na plech vyložený pečícím papírem a zprudka pečeme v troubě. 

5. místo

Očištěné a nakrájené brambory s dýni zalijeme marinádou z olivového oleje, česneku, soli, pepře a bylinek. Rozprostřeme na plech a pečeme doměkka.

6. místo

Na křupavé placičky si připravíme směs z nastrouhané dýně, vajíčka, mléka, solamylu, mouky, bylinek a soli. Směs dáváme lžící do rozpáleného oleje a smažíme z obou stran dozlatova. Podáváme jako přílohu k masu, jen tak či s různými dipy.

7. místo

Na tuto lákavou pomazánku si nejprve upečeme dýni, papriku a česnek v troubě. Vychladlé ingredience rozmixujeme a přidáme k nim žervé a strouhaný eidam. Dle potřeby ochutíme citronovou šťávou, pepřem a solí. Podáváme s pečivem.

Na dýni hokkaido si určitě pochutnáme. Jaké další druhy dýní můžeme sklízet na zahradě a jak se v nich vyznat vám poradí náš další článek. Nechte se inspirovat i naším názorným videem na zpracování dýně hokkaido:

 

Komentáře

Díky za prima typy, jsem s dýní teprve začátečník.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky