7 oblíbených jídel pro úspěšné houbaře. Ať už doneseme hřiby, lišky nebo babky, máme řadu skvělých možností, jak je zpracovat
Houbaření je oblíbený koníček a když se zadaří, tak rázem máme mnoho možností, co dobrého z nich uvařit. Část můžeme usušit nebo zamrazit, ale především se pustíme do houbového vaření.
Z hub připravujeme tradiční smaženici, balíme je jako řízky, vaříme vydatné houbové polévky a guláše, pochutnáváme si na skvělých omáčkách s knedlíky, rýží nebo s bramborami. Houby dávají zase nový rozměr naší kuchyni.
1. místo
Na oleji osmažíme nakrájenou cibuli a přidáme okořeněné plátky hovězího masa. Necháme péct v troubě. Mezitím podusíme na cibulce očištěné a nakrájené houby, které na závěr přidáme k masu. Podáváme nejlépe s rýží.
2. místo
Houbový pekáček je výborný z čerstvě nasbíraných hříbků. Houby očistíme, posolíme a okořeníme grilovacím kořením. Navrstvíme je do pekáčku, ve kterém jsme osmažili nakrájenou slaninu. Doplníme česnekem a zalijeme smetanou. Upečeme a podáváme s bramborami nebo s pečivem.
3. místo
Guláše jsou vděčným jídlem, které zasytí hladové strávníky. Tento má skvělou chuť díky čerstvě nasbíraným lesním houbám, nakrájené červené a zelené paprice i libečku. Nesmí v něm chybět cibule, česnek a mletá paprika. Podáváme ho s chlebem.
4. místo
Cibulku zpěníme s kořením, přidáme houby a kmín, podlijeme vývarem a podusíme. Pokrm dobře zahustíme a doplníme kysanou smetanou. Nakonec dochutíme jemně nakrájeným koprem. Podáváme s těstovinami nebo bramborami, ale stačí i nakrájený chléb.
5. místo
Klasiku z vepřového masa, připravenou na anglické slanině a ochucenou sladkou paprikou a mletým pepřem, podáváme s dobře uvařenou rýží nebo s knedlíkem. Výborně se hodí houskový, případně nám s výběrem vhodných knedlíků poradí další článek.
6. místo
Do tohoto pokrmu potřebujeme vepřovou panenku, kterou nakrájíme, naklepeme a opepříme. Poté zprudka orestujeme a dále podusíme s připravenými houbami. Pokrm zjemníme smetanou. Okyselíme a ochutíme koprem. Podávat můžeme s bramborami.
7. místo
Kuřecí maso opečeme na pánvi na cibulce a česneku, přidáme houby, podlijeme vínem a nakonec dochutíme tymiánem. Na závěr maso vyjmeme a dáme krátce na gril, aby kůže získala zlatavou barvu. Podáváme s noky, těstovinami, rýží nebo s bramborovými knedlíky.
Houby jsou skvělé, a i když výborně chutnají i koupené žampiony nebo hlíva ústřičná, tak ty lesní mají svou osobitou chuť, kvůli které stojí za to občas vyrazit s košíkem.
Komentáře