Jahodové dezerty jsou výborné, osvěžující a lákavé na pohled. Jahody je doplňují nejen svou chutí, ale i výraznou barvou. Dezerty jsou vítané pro slavnostní příležitosti i jako sladká tečka po výborném obědě.
Šikovnější se mohou pustit do složitějšího receptu, ale na své si přijdou i začátečníci. Na bohatě ozdobených pohárech si pochutnáme podobně jako na krásně upečeném moučníku, jen jsou o poznání snazší na přípravu. Vybrali jsme pro vás recepty na dobroty, které jsou krásné na pohled a využívají dozrávajícího ovoce.
Míša řezy jsou oblíbenou dobrotou našeho dětství a jahody se k nim výborně hodí. Tvarohový dort z našeho receptu v sobě spojuje nadýchaný piškot s tvarohovým krémem a jahodami. Zalitý je čokoládovou polevou a vychlazený v lednici. Pokud si na dort netroufáte, připravte si Míša dezert ve skleničce a ozdobte ho čerstvými jahodami.
Nepečený dort je plný barev, lákavý k ochutnání. Korpus je připravený z rozdrcených čokoládových sušek a másla. Uvnitř dortu jsou jako překvapení vyskládané čerstvé jahody. Náplň je z tvarohu, smetany ke šlehání, želatiny a borůvkového kompotu.
Osvěžující krémy v kombinaci s jahodami chutnají báječně. Příkladem jsou jahodové řezy s mascarpone krémem. Kakaový korpus je pokrytý nadýchaným krémem, ze kterého vykukují jahody. Na náplň je potřeba želatina. Pokud s ní zatím neumíte pracovat, podívejte se do našeho dalšího článku.
Základní korpus tohoto moučníku je ze špaldové mouky, proto je bohatší na živiny a vlákninu, a na korpusu je rozprostřený tvarohový krém. Spodní část upečeme v troubě. Po vychladnutí povrch pokryjeme jahodami a přelijeme želatinou. Necháme vychladit.
Jahodové řezy se smetanou a želatinou nadchnou milovníky krémů a jahod. Nadýchaný piškot, lahodný smetanový krém, čerstvé voňavé jahody a želatinová vrstva, to se hodí i při slavnostních příležitostech. Pokud nemáme jahody, použijeme jiné ovoce. Piškot neobsahuje žádný tuk, je rychlý a vždy se povede.
Výborný dezert připravíme i bez pečení. Příkladem je tento báječný pohár, jehož dno tvoří drcené kakaové sušenky, poté následuje vrstva smetanového mascarpone, kterou zakrývají čerstvé jahody. Lístek meduňky a kousek čokolády jsou efektním zdobením.
Tiramisu můžeme připravit také do skleničky. Chutný krém prokládáme vrstvami nakrájených jahod a piškotů namočených v kávě s likérem. Povrch zakončíme vrstvou krému a posypeme prosátým kakaem. Před podáváním necháme uležet v ledničce.
Nepečený dortík je osvěžující a přijde k chuti během teplých dnů. Skládá se z piškotů a smetanového krému s tvarohem. Je plný chutných a krásně vyzrálých jahod. Na závěr je politý želatinovou vrstvou. Dortík před konzumací necháme ztuhnout v lednici.
Komentáře