Kuřecí maso je běžnou součástí našeho jídelníčku a zřejmě v každé rodině jsou zažité obvyklé způsoby jeho přípravy, které se pokaždé povedou. Co ale pro změnu zaexperimentovat? Vybrali jsme pro vás několik zvlášť oblíbených a osvědčených receptů našich čtenářů.
Ani kuře pečené v troubě nemusí pokaždé chutnat stejně. Záleží na způsobech dochucení, případně na doplnění dalšími surovinami. Upéct ho můžeme také s voňavou nádivkou nebo dopředu naložené v marinádě. K zelí patří v našich představách kachna, ale co ji tentokrát nahradit lépe dostupným kuřetem. A třeba takové kuře na paprice, to milují dospělí i děti.
Chcete, aby vaše kuře bylo ještě křehčí, šťavnaté a krásně voňavé? Naložte ho před pečením do marinády. Ta naše je doplněná rajským protlakem a dochucená majoránkou, skořicí, grilovacím kořením, sladkou paprikou a kmínem.
Kuře neskutečně dobré je zároveň neskutečně jednoduché. Řadí se do "jídel z jednoho pekáčku", protože přílohu i maso upečete zároveň. Do pekáčku naskládejte na plátky nakrájené oloupané brambory, na ně položte kuřecí maso a vše před pečením zalijte pořádnou dávkou smetany.
Další recept možná znáte pod názvem "Cikánské kuře". Kousky vykostěného kuřete vrstvíme do pekáčku a doplňujeme šunkou a strouhaným sýrem. Na doplnění použijeme lisovaný česnek a nakrájenou cibuli, dochutíme pepřem a upečeme. K masu připravíme rýži nebo bramborové hranolky.
Slepice na paprice je známým pokrmem, který jsme milovali už od našich babiček. Dnes si raději na paprice uvaříme kuře. Oblíbenou omáčku řádně ochutíme sladkou paprikou a zjemníme zakysanou smetanou. Podáváme s knedlíkem nebo těstovinami.
Takto připravené kuře svou chutí připomíná husu, příprava je snadná a výrazně rychlejší. Na pečení budete potřebovat sádlo, může být i husí nebo kachní, a na podlévání pivo. Hotové kuře výborně chutná se zelím a knedlíkem.
Schované kuře připravujeme opět s přílohou v jednom pekáčku. Nejprve naskládáme nakrájené brambory, přidáme kuřecí maso a anglickou slaninu. Zalijeme šlehačkou a zakryté pečeme. Krátce před dopečením odkryjeme a zasypeme pořádnou vrstvou Nivy.
Ještě jedno kuře naložené v marinádě jistě přijde k chuti. Marináda je tentokrát dochucená česnekem, chilli kořením, koriandrem a zázvorem. Do marinády maso naložíme nejlépe den před pečením a pečeme pozvolna, aby se marináda nezačala připalovat. Takto naložené kuře můžete i grilovat.
Na závěr jsme vybrali kuře s nádivkou. S přípravou vám pomůže video, ale pokud jste ještě nádivku nepřipravovali, jistě oceníte opravdu důkladně popsaný a rozebraný recept.
Komentáře