Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 skvělých receptů na lívance: Připravte je z kynutého, banánového nebo tvarohového těsta
Zdroj: Toprecepty

Lívance patří k oblíbeným sladkým jídlům, která nám přijdou k chuti kdykoliv během dne. Výborně chutnají k sváteční snídani, sladkému obědu i k výtečné večeři. Můžeme je mít jednou jako malý dezert nebo příště jako hlavní chod, vždy rodinu potěší a větší děti mohou pomáhat při jejich zdobení.

Lívance připravujeme z různých těst. Chutné jsou lívance z kynutého těsta i z těsta nakypřeného práškem do pečiva. Připravujeme lívance tvarohové, jablečné, ovesné i banánové. Smažíme je na obyčejné či teflonové pánvi, lívanečníku i na elektrickém palačinkovači.
Klasické kynuté lívance podle prvního receptu připravujeme z polohrubé mouky a po vykynutí je smažíme z obou stran na rozehřátém oleji. Výborné jsou s povidly a zakysanou smetanou nebo sypané strouhaným tvarohem.

2. místo

Tradiční kynuté lívance tentokrát nesmažíme, ale pečeme v troubě. Takto upečené se někdy nazývají "vdolky". Výborně chutnají s marmeládou i povidly a kopečkem jogurtu nebo zakysané smetany či šlehačky. Můžeme je podávat s tvarohem

3. místo

Tvarohové lívance jsou chuťově jemné a přitom syté. V míse nejprve utřeme žloutky s cukrem, přidáme tvaroh, mléko a mouku. Dále do těsta zlehka vmícháme ušlehaný sníh. Lívance osmažíme na pánvi pěkně dozlatova a na talíři dozdobíme.

4. místo

Místo droždí použijeme do extra rychlých lívanců prášek do pečiva a postup nám usnadní hrnkový recept. Suroviny rychle odměříme, smícháme a na rozehřátém tuku smažíme lívance, které výrazně nabydou. Hotové na talířích zdobíme marmeládou a šlehačkou nebo sladkým tvarohem.

5. místo

Kefírové lívance jsou jednoduché, rychlé a výborné. Při smažení se netrhají, po usmažení jsou nadýchané a vláčné. Stačí je potřít marmeládou, pocukrovat nebo pokapat ovocným sirupem. Chutnají dokonce naslano, se slanou pomazánkou a posypané strouhaným sýrem. Nejlepší jsou brzy po usmažení, dokud jsou ještě teplé.

6. místo

Americké lívance jsou nakypřené práškem do pečiva. Před smažením těsto necháme asi 20 minut odstát, pak je smažíme z obou stran na rozpálené pánvi dozlatova. Po osmažení je klademe na talíř na sebe a poléváme lahodným skořicovým nebo javorovým sirupem.

7. místo

Jinou variantou přípravy těsta jsou lívance z ovesných vloček. Jsou výživné, chutné a rychlé. Do těsta patří banán, který dá lívancům příjemnou sladkou chuť, a trochu skořice. Těsto necháme před smažením odstát, vločky potřebují nasáknout tekutinu, aby lívance měly jemnou chuť. Při podávání je zdobíme kolečky banánu  

Pokud máte pěkně vyzrálé banány, můžete z nich připravit jednoduché banánové těsto na lívance podle následujícího videa. Určitě si pochutnáte.

 

Komentáře

Další tipy a triky