Lívance patří k oblíbeným sladkým jídlům, která nám přijdou k chuti kdykoliv během dne. Výborně chutnají k sváteční snídani, sladkému obědu i k výtečné večeři. Můžeme je mít jednou jako malý dezert nebo příště jako hlavní chod, vždy rodinu potěší a větší děti mohou pomáhat při jejich zdobení.
Klasické kynuté lívance podle prvního receptu připravujeme z polohrubé mouky a po vykynutí je smažíme z obou stran na rozehřátém oleji. Výborné jsou s povidly a zakysanou smetanou nebo sypané strouhaným tvarohem.
Tradiční kynuté lívance tentokrát nesmažíme, ale pečeme v troubě. Takto upečené se někdy nazývají "vdolky". Výborně chutnají s marmeládou i povidly a kopečkem jogurtu nebo zakysané smetany či šlehačky. Můžeme je podávat s tvarohem.
Tvarohové lívance jsou chuťově jemné a přitom syté. V míse nejprve utřeme žloutky s cukrem, přidáme tvaroh, mléko a mouku. Dále do těsta zlehka vmícháme ušlehaný sníh. Lívance osmažíme na pánvi pěkně dozlatova a na talíři dozdobíme.
Místo droždí použijeme do extra rychlých lívanců prášek do pečiva a postup nám usnadní hrnkový recept. Suroviny rychle odměříme, smícháme a na rozehřátém tuku smažíme lívance, které výrazně nabydou. Hotové na talířích zdobíme marmeládou a šlehačkou nebo sladkým tvarohem.
Kefírové lívance jsou jednoduché, rychlé a výborné. Při smažení se netrhají, po usmažení jsou nadýchané a vláčné. Stačí je potřít marmeládou, pocukrovat nebo pokapat ovocným sirupem. Chutnají dokonce naslano, se slanou pomazánkou a posypané strouhaným sýrem. Nejlepší jsou brzy po usmažení, dokud jsou ještě teplé.
Americké lívance jsou nakypřené práškem do pečiva. Před smažením těsto necháme asi 20 minut odstát, pak je smažíme z obou stran na rozpálené pánvi dozlatova. Po osmažení je klademe na talíř na sebe a poléváme lahodným skořicovým nebojavorovým sirupem.
Jinou variantou přípravy těsta jsou lívancez ovesných vloček. Jsou výživné, chutné a rychlé. Do těsta patří banán, který dá lívancům příjemnou sladkou chuť, a trochu skořice. Těsto necháme před smažením odstát, vločky potřebují nasáknout tekutinu, aby lívance měly jemnou chuť. Při podávání je zdobíme kolečky banánu
Komentáře